Eduart Veli:Dashuri e pamundur,moj hënë…


DASHURI E PAMUNDUR, MOJ HËNË…

Në mesnatë u putha me Hënën si i marrë,

askush s’ka provuar puthje të zjarrtë Hëne.

Mos ik, rri me mua, fliste Hëna duke qarë…

Do iki, i thashë, s’mund të të dua moj qëne!

Puthja jote Hënë,nuk e di pse s’më shijoi,

por të gjithën s’mundem të të pushtoj.

Dielli na pa i zemëruar, një letër më shkroi:

Nëse e puth prapë Hënën do të përvëloj…!

Do vij me ty në Tokë,fliste me ngashërim,

më puth të lutem parreshtur i dashur përsëri.

Do më lësh mua në qiell të vetme në trishtim?

A shkatërrohet Bota, e pyeta, për një dashuri?

Martohu me Diellin Hënë,ai për ty përvëlon,

se ka miliarda vjet,që të dashuron si marrë,

lotët si llavë vullkani ti a nuk ia shikon…?

Diellin moj e bukur, s’e shoh dot duke qarë…!

Ftoni si dasmorë të gjithë yjet e galaktikës,

vallja e dasmës të luhet hapësirës qiellore…

Dasma juaj të dryshojnë dhe ligjet e Fizikës,

Dielli pret fjalën tënde moj bukuri hënore…!

Nuk foli Hëna lozonjare e dasma s’u bë kurrë,

Hëna s’u bë nuse,nuk veshi të bekuarin fustan,

Dielli djeg kostumet,s’u bë dot dhëndërr e burrë.!

Toka i bekon të dy,veçse s’ju bën dot derman…

Në Tokë më zbrti Afërdita,po agonte mëngjesi,

në breg të detit më priste vasha ime si një Zanë,

u puthëm ne si të çmendur, dashuria na ndezi,

Hëna na shihte me zili se xhelozet veç zili kanë…!