Ekuinoksi i Marsit 2023do të arrijë më 20 mars në orën 21:24 UTC 


Ekuinoksi i Marsit 2023 do të arrijë më 20 mars në orën 21:24 UTC 

Deborah Byrd

Ekuinoksi i marsit – i quajtur edhe ekuinoksi pranveror në hemisferën veriore – shënon fillimin e sezonit të pranverës në hemisferën veriore dhe sezonin e vjeshtës në hemisferën jugore.

Çfarë është ajo? Ekuinoksi i marsit shënon kalimin e diellit mbi ekuatorin e Tokës, duke lëvizur nga jugu në veri.
Kur është tjetra? Ekuinoksi i marsit  do të arrijë më 20 mars në orën 21:24 UTC . Është ora 4:24 pasdite, koha qendrore e ditës.
Shënim: Pavarësisht se ku jeni në Tokë, ekuinoksi na sjell një sërë efektesh sezonale, të dukshme për adhuruesit e natyrës anembanë globit.

Dita dhe nata janë të barabarta në ekuinoks?

Në ekuinoksin, dy hemisferat e Tokës po marrin rrezet e diellit në mënyrë të barabartë. Nata dhe dita shpesh thuhet se janë të barabarta në gjatësi. Në fakt, fjala ekuinoks vjen nga latinishtja aequus (e barabartë) dhe nox (natë). Për paraardhësit tanë, koha e të cilëve ishte më pak e saktë se e jona, dita dhe nata ka të ngjarë të dukeshin të barabarta. Por sot e dimë se nuk është saktësisht kështu.

Perendimet me te shpejta te diellit ne ekuinokse

Perendimet dhe lindjet më të shpejta të diellit të vitit ndodhin në ekuinokset. Ne po flasim këtu për kohëzgjatjen që i duhet që i gjithë dielli të zhytet nën horizont.

Dielli lind nga lindja dhe perëndon në perëndim?

Këtu është një tjetër fenomen i ekuinoksit. Ju mund të dëgjoni se dielli lind nga lindja dhe perëndon në perëndim në ekuinoksin. A eshte e vertete? Po kjo është. Në fakt, është kështu pa marrë parasysh se ku jetoni në Tokë, me përjashtim të Polit të Veriut dhe të Jugut. Në ekuinokset, dielli shfaqet lart në mesditë siç shihet nga ekuatori i Tokës, siç tregon ilustrimi më poshtë. Ky ilustrim tregon vendndodhjen e diellit në ekuatorin qiellor, çdo orë, në ditën e ekuinoksit.

Pavarësisht se ku jeni në Tokë – me përjashtim të Poleve Veriore dhe Jugore të Tokës – ju keni një pikë të caktuar lindore dhe perëndimore në horizontin tuaj. Kjo pikë shënon kryqëzimin e horizontit tuaj me ekuatorin qiellor : vijën imagjinare mbi ekuatorin e vërtetë të Tokës.

Dielli është në ekuatorin qiellor dhe ekuatori qiellor kryqëzon të gjithë horizontet tona në pikat e lindjes dhe perëndimit. Voila! Dielli lind nga lindja dhe perëndon në perëndim.

Më shumë efekte të ekuinoksit të marsit

Dhe ka edhe shumë efekte të tjera në lojë rreth kohës së ekuinoksit të marsit që të gjithë ne mund t’i vërejmë. Në hemisferën veriore, ekuinoksi i marsit sjell lindjet e hershme të diellit, perëndimet e mëvonshme dhe bimët që mbijnë.

Ndërkohë, do të gjeni sezonin e kundërt – lindjet e mëvonshme të diellit, perëndimet e hershme të diellit, erërat më të ftohta, gjethet e thata dhe që bien – në jug të ekuatorit.

Ekuinokset dhe solsticet shkaktohen nga animi i Tokës në boshtin e saj dhe lëvizja e pandërprerë në orbitë. Ju mund të mendoni për një ekuinoks sikur ndodh në kupolën imagjinare të qiellit tonë, ose si një ngjarje që ndodh në orbitën e Tokës rreth diellit.

Pamja me në qendër Tokën

Nëse e mendoni atë nga një këndvështrim në qendër të Tokës, mund të mendoni për ekuatorin qiellor si një rreth i madh që ndan qiellin e Tokës në hemisferat e saj veriore dhe jugore. Ekuatori qiellor është një vijë imagjinare që mbështjell qiellin direkt mbi ekuatorin e Tokës. Në ekuinoksin, dielli kalon ekuatorin qiellor për të hyrë në hemisferën veriore të qiellit.

Pamja e Tokës në hapësirë

Nëse e mendoni atë nga një këndvështrim Tokë në hapësirë, duhet të mendoni për Tokën në orbitë rreth diellit. Dhe ne të gjithë e dimë se Toka nuk rrotullohet drejt, por përkundrazi është e anuar rreth boshtit të saj me 23 1/2 gradë. Pra, hemisferat veriore dhe jugore të Tokës shkëmbejnë vendet në marrjen e dritës dhe ngrohtësisë së diellit më drejtpërdrejt. Ne kemi një ekuinoks dy herë në vit – pranverë dhe vjeshtë – kur pjerrësia e boshtit të Tokës dhe orbita e Tokës rreth diellit kombinohen në atë mënyrë që boshti nuk është i prirur as larg dhe as drejt diellit.

Gjërat ndryshojnë shpejt rreth ekuinokseve

Meqenëse Toka nuk ndalon kurrë së lëvizuri rreth diellit, pozicioni i lindjes dhe perëndimit të diellit – dhe ditët me dritë dielli dhe natë afërsisht të barabartë – do të ndryshojnë shpejt.

Në një ekuinoks, terminatori i Tokës – vija ndarëse mes ditës dhe natës – bëhet vertikale dhe lidh polet e veriut dhe jugut. Videoja me kalim kohe [më poshtë] e demonstron këtë duke shfaqur një vit të tërë në planetin Tokë në 12 sekonda. Nga orbita gjeosinkrone, sateliti Meteosat regjistroi këto imazhe infra të kuqe të Tokës çdo ditë në të njëjtën kohë lokale. Videoja filloi në ekuinoksin e shtatorit 2010 me vijën e terminatorit vertikal.

Ndërsa Toka rrotullohej rreth diellit, terminatori u pa të anonte në një mënyrë që siguron më pak dritë dielli ditore në hemisferën veriore, duke shkaktuar dimër në veri. Me kalimin e vitit, ekuinoksi i marsit 2011 mbërriti në gjysmë të rrugës së videos, e ndjekur nga terminatori që anonte nga ana tjetër, duke shkaktuar dimër në hemisferën jugore dhe verë në veri. Viti i kapur përfundon përsëri me ekuinoksin e shtatorit, duke përfunduar një tjetër prej miliarda udhëtimeve që Toka ka bërë – dhe do të bëjë – rreth diellit.

Ku janë shenjat e ekuinoksit të marsit në natyrë?

Kudo! Harrojeni motin për një moment dhe mendoni vetëm për dritën e ditës. Për sa i përket dritës së ditës, njohuria se pranvera është këtu – dhe vera po vjen – përshkon gjithë natyrën në gjysmën veriore të globit të Tokës.

Vini re harkun e diellit përgjatë qiellit çdo ditë. Do të zbuloni se po zhvendoset drejt veriut. Duke iu përgjigjur ndryshimit të dritës së ditës, zogjtë dhe fluturat po migrojnë përsëri drejt veriut, së bashku me shtegun e diellit.

Ditët më të gjata sjellin me vete mot më të ngrohtë. Njerëzit po i lënë palltot e tyre të dimrit në shtëpi. Pemët po lulëzojnë dhe bimët po fillojnë një cikël të ri rritjeje. Në shumë vende, lulet e pranverës kanë filluar të lulëzojnë.

Ndërkohë, në hemisferën jugore, ditët po bëhen më të shkurtra dhe netët më të gjata. Një e ftohtë është në ajër. Vjeshta është këtu, dhe dimri po vjen!

Përfundimi: Në vitin 2023, ekuinoksi është më 20 mars në orën 21:24 UTC . Është pranverë për hemisferën veriore dhe është vjeshtë për hemisferën jugore.