Teleskopi Hapësinor Hubble kap pamje të dyfishta të NGC 1850


Enrico de Lazaro

Astronomët duke përdorur teleskopin hapësinor Hubble të NASA/ESA kanë marrë dy imazhe mahnitëse të NGC 1850, një grumbull i ri globular i vendosur në Renë e Madhe të Magelanit, një galaktikë satelitore e Rrugës së Qumështit.

NGC 1850 ndodhet në Renë e Madhe të Magelanit, pak më shumë se 160,000 vite dritë nga Toka.

I njohur gjithashtu si ESO 56-70 dhe IRAS 05090-6849, grupi mund të gjendet në yjësinë e Dorados.

NGC 1850 ka një masë prej 63,000 masash diellore dhe një diametër të bërthamës prej 20 vite dritë.

E zbuluar për herë të parë në 1826 nga astronomi skocez James Dunlop, është gati 100 milionë vjet i vjetër.

“Tipike për grupimet globulare , është një koleksion sferik i yjeve të mbushur dendur, të mbajtur së bashku nga tërheqja reciproke gravitacionale,” thanë astronomët e Hubble në një deklaratë.

“Ndryshe nga shumica e grupimeve globulare, megjithatë, yjet e NGC 1850 janë relativisht të rinj.”

“Grumbullat globulare me yje të rinj si NGC 1850 nuk janë të pranishme në galaktikën tonë të Rrugës së Qumështit,” shtuan ata.

“Astrofizikanët teorizojnë se kur lindi gjenerata e parë e yjeve në NGC 1850, yjet nxorën lëndën si pluhur dhe gaz në kozmosin përreth.”

“Densiteti i grumbullimit të yjeve të sapoformuar ishte aq i lartë sa kjo lëndë e hedhur nuk mund t’i shpëtonte tërheqjes gravitacionale të grupimit, duke e bërë atë të qëndronte afër.”

“Graviteti intensiv i grumbullimit tërhoqi gjithashtu hidrogjenin dhe gazin helium nga rrethina e tij.”

“Këto dy burime gazi u bashkuan për të formuar një gjeneratë të dytë yjesh, duke rritur densitetin dhe madhësinë e këtij grumbulli globular.

Për këtë imazh të NGC 1850, dy filtra u përdorën me kamerën e Hubble për të mbledhur të dhëna, njëri në gjatësi vale të dukshme, tjetri në gjatësi vale afër infra të kuqe.  Sipas rendit kromatik, të dhënat e dritës së dukshme me gjatësi vale më të shkurtër janë blu, ndërsa të dhënat më të gjata afër infra të kuqe janë të kuqe.  Kredia e imazhit: NASA / ESA / P. Goudfroij, Instituti Shkencës i Teleskopit Hapësinor / Gladys Kober, NASA dhe Universiteti Katolik i Amerikës.

Në vitin 2021, astronomët zbuluan praninë e një vrime të zezë me masë yjore në NGC 1850.

E quajtur NGC 1850 BH1, vrima e zezë ka një masë prej 11 masash diellore dhe është pjesë e një sistemi binar; shoqëruesi i tij është një yll mbyllës i sekuencës kryesore me një masë prej 4,9 masash diellore.

NGC 1850 gjithashtu pret N103B (i njohur ndryshe si SNR 0509-68.7 ose SNR J050854-684447) është një mbetje e një supernova të tipit Ia.

“Astronomët zbuluan gjithashtu shumë yje blu më të shndritshëm që digjen më të nxehtë dhe vdesin më të rinj se yjet e kuq”, thanë studiuesit.

“Gjithashtu të pranishëm janë rreth 200 gjigantë të kuq, yje që kanë mbetur pa hidrogjen në qendrat e tyre dhe po shkrijnë hidrogjenin më larg nga bërthama e tyre, duke bërë që shtresat e jashtme të zgjerohen, të ftohen dhe të shkëlqejnë në të kuqe.”

“Përreth grupimit është një model mjegullnaje, pluhuri dhe gazi i përhapur që teorizohet se vijnë nga shpërthimet e supernovës.”