Helmetë ilire dymijë e gjysmë vjeçare-Gezim Llojdia


Gezim Llojdia

1.

Kroacia është pjesë e rajonit mesdhetar. Gadishulli më i madh i Adriatikut jugor, është ende i pa eksploruar në shkretëtirën e tij, mahnitëse në bukurinë e tij shtëpiake, plot histori, limane të fshehura, erëra te mira dhe shijen e detit Mesdhe.  Emri i saj ndoshta vjen nga emri i kodrës  Pelješac mbi Orebiq. Gadishulli Pelješac është gadishulli i dytë më i madh kroat i vendosur në jug të Kroacisë në Qarkun Dubrovnik-Neretva. Për të gjithë  ata që udhëtojnë për atje mund të arrin  në gadishullin  Pelješac nëpërmjet Neum dhe qytetit të Ston grad, i cili ndodhet në “portat e Pelješac”.

2.

Cituam këtë qytet kroat në brigje të Adriatikut dhe rajonit te Mesdheut, për një zbulim historik. Katër vjet pas zbulimit fantastik te një helmete ilire dymijë e gjysmë vjeçare nga Zakotorci në  Pelješac, arkeologët, pothuajse në të njëjtin vend, gjetën një tjetër dhe akoma më të vjetër! Lajmin e pabesueshëm e bëri publik ,Marta Kalebota, një arkeologe nga ishulli dhe Muzeu i Qytetit te Korçulës, anëtare e ekipit arkeologjik ,që gërmon me zell në Zakotorac. I njëjti ekip, që gjeti helmetën e parë në vitin 2020 gjeti edhe një të dytë, pak më të vjetër, por detajet do të përcaktohen përmes një analize të detajuar. Një ndjesi arkeologjike nga zemra e Dalmacisë: ‘Kemi gjetur një përkrenare ilire, është më shumë se 2500 vjet e vjetër dhe duket si e djeshme!’,shkruanin mediumet kroate. Ato citonin fjalët e ekipit për këtë zbulim.

“Hrvoje(Potrebica ) mori një gur dhe filloi të bërtiste se kishte gjetur një helmetë tjetër! Ndjenja është të paktën, fenomenale, ndihem shumë e emocionuar, një gjetje e pabesueshme dhe për herë të dytë.Përkrenarja e dytë u gjet dhjetë metra larg vendit, ku u gjet e para. Ato janë pak më ndryshe, ndryshon nga faqet ngjitur me fytyrën, prandaj konkludojmë se ajo e gjetur sot daton nga shekulli V-VI, që do të thotë se është pak me e vjetër se e para, por ende kemi për të përcaktuar detajet”, tha arkeologia Kalebota.

3.

Cili ishte ekipi, që gërmoi në  Pelješac? Ekipi, i cili padyshim është jashtëzakonisht me fat,përveç Marta Kalebotes dhe muzeut të Korçulës, përbëhët nga Ph.D. prof. Hrvoje Potrebica  nga Departamenti i Arkeologjisë i Fakultetit Filozofik në Zagreb, i cili gjeti përkrenaren, dhe Ph.D.  Dr. Domagoj Perkiq  nga Muzetë e Dubrovnikut, i cili drejton ekipin dhe financon gërmimet .

Ekipi përfshin gjithashtu Vicenco Pijerov , një kurator praktikant nga muzetë e Dubrovnikut, Mirna Shandriq , studente në Fakultetin Filozofik dhe Miroslav Vukoviq  nga ai institucion i arsimit të lartë.

Ph.D. Marko Dizdar nga Instituti i Arkeologjisë në Zagreb dhe arkeologu slloven Borut Križ nga Muzeu Dolenjski nga Novi Mesto , dhe siç na zbulon Kalebota, kjo dyshe do të nxitojë në Pelješac. Ivana Pamiqin nga shoqata Hrvatski dom Viganj , ofron mbështetje logjistike për ekipin në terrenin e njohur dhe i inkurajoi arkeologët të gërmojnë, duke i bindur ata se Zakotorac fshihte diçka.Morën pjesë edhe Vicenco Pijerov , kurator praktikant i muzeumeve të Dubrovnikut, Mirna Shandriq , studente e FFZG-se dhe Miroslav Vuković nga FFZG .

Ai kishte më shumë se të drejtë dhe lajmi për një tjetër përkrenare të ruajtur mirë dhe shumë të vjetër thjesht tronditi shkencëtarët, arkeologët dhe historianët në mbarë botën. Bëhet fjalë për vendndodhjen e fshatit antik Zakotorac në Donja Banda ne Pelješac dhe vendbanimin Nakovana.

Kalebota ka thënë në prezantimin e saj se helmeta e dytë u gjet në një aneks gjysmë rrethor të rrethuar me gurë në një grumbull të madh, ndërsa e para u gjet në zonën pranë varrit me shumë sende shtesë si kopsa, rruaza, enë qeramike, qelibar. Arkeologët ende po hamendësojnë, nëse bëhet fjalë për një përkrenare që ishte dhuratë kushtimi për një luftëtar  të vdekur apo ishte e vlefshme për të gjithë turmën, pra nëse ishte në shërbim të varrimeve të tjera. Është në gjendje shumë të mirë, është pak e përkulur në majë.

4.

Kanali detar i Peljeskit 12 km.Më shumë detaje do të dimë shpejt, por arsyeja pse helmetat e tilla të vlefshme gjenden në Zakotorac, është sigurisht Kanali i Peljeskit . Për mijëra vjet, kanali detar 12 kilometra i gjatë, që ndan ishullin e Korçules dhe gadishullin Pelješac ishte dhe mbetet rruga më e sigurt dhe më e shkurtër tregtare dhe e pasagjereve për në Dubrovnik. Kanali i Pelješka është arsyeja për shumë vende të tjera arkeologjike në ishull dhe gadishull, dhe njerëzit që jetonin atje ishin zakonisht të pasur, qoftë për shkak të piraterisë ose për shkak të tregtisë, siç dëshmohet nga objektet e gjetura, të shtrenjta. Arkeologet kanë arritur në përfundimin me shumë gjasa se përkrenarja e parë i përkiste Plereianeve ilirë, për të dytën do të dinë më shumë pas analizës.Gjetja e përkrenares u bë  e njohur nga arkeologia Kalebota për ta shpallur lajmin në rrjetet e saj sociale, për një tjetër gjetje fantastike në stilin e Indiana Jones.

5.

Helmeta  ilire nga Zakotorc.Helmeta  gjetur nga gërmimet  para katër viteve. Muzeu i Qytetit të Korçulës  priti në vitin 2023 ekspozitën e Muzeve të Dubrovnikut, helmetën ilire nga Zakotorca, e cila paraqet një nga objektet më domethënëse të gjetura gjatë kërkimeve arkeologjike në nekropol. Nekropoli ndodhet në shpatin e kodrës së Kotoracit ku dominon një kështjellë prehistorike. Aktiv në zonën e përmendur është evidentuar ekzistenca e deri në 27 pirgje gurësh dhe deri me tani në varret e hulumtuara u gjeten objekte të shumta me vlerë që dëshmojnë kulturën dhe jetën bashkësitë  lokale të Shen ilire. Hulumtimi filloi në vitin 2020, nën udhëheqjen e Qendrës për Kërkime Prehistorike, në bashkëpunim me Muzetë e Dubrovnikut, Institutin për arkeologjinë dhe Departamentit të Arkeologjisë të Fakultetit Filozofik në Zagreb.

“Helmeta Ilire nga Zakotorci” e Dr. sc. Domagoj Perkić, i cili iu prezantua publikut pas konservimit dhe restaurimit afatgjatë. Gjetja e jashtëzakonshme e përkrenares ilire, si dhe shumë varre të tjera me vlerë, janë rezultat i hulumtimeve arkeologjike të një varri të shekullit të IV para erës sonë në fshatin Zakotorac të gadishullit të Peljeshacit.

Ky është një vend jashtëzakonisht i vlefshëm, me arkitekturë specifike varresh. Këto vende prehjeje, me një ritual varrimi kompleks që më së shpeshti përfshinte varrime të shumta brenda të njëjtit grumbull ose strukturë të shtuar, karakterizuan peizazhin në muzgun e para historisë në pjesën jugore të bregdetit lindor te Adriatikut, gjatë shekujve V dhe IV para Kr.Deri më tani, gjetjet e armeve, pastaj sendet e kostumeve dhe bizhuterive, si dhe enët qeramike dëshmojnë për përfshirjen e komunitetit, që varrosi të vdekurit e tij .