Ku po shkon Voyager 2? Dhe kur do të arrijë atje?


Voyager 1 dhe 2

Të lansuar në vitin 1977, Voyagers 1 dhe 2 janë objektet më të largëta nga Toka të krijuara nga njeriu. Dhe kështu ata ka të ngjarë të mbeten, tani për tani. Anija kozmike New Horizons – e nisur në vitin 2006 – u largua nga Toka shumë më shpejt se çdo sondë dalëse përpara saj. Por nuk do t’i kapërcejë Voyagers si objekti më i largët i krijuar nga njeriu nga Toka, sepse dy Voyagers morën ndihmë graviteti nga Jupiteri dhe Saturni i fuqishëm.

Voyager 1 është pak më i largët se Voyager 2. Astronomët dhe tifozët e hapësirës ndonjëherë matin distancat nëpër sistemin tonë diellor në njësi Tokë-diell, të quajtura njësi astronomike ose AU . Një AU e vetme është rreth 93 milion milje (150 milion km). Voyager 1 është 162 AU nga Toka. Dhe Voyager 2 është 135 AU nga Toka.

Për disa muaj çdo vit, distanca midis secilës anije kozmike Voyager dhe Tokës zvogëlohet . Kjo sepse – ndërsa Voyagers largohen nga dielli ynë me më shumë se 30,000 milje në orë (48,000 km/h) – Toka po lëviz gjithashtu, duke ndjekur orbitën tonë vjetore rreth diellit. Ndërsa rrotullohemi rreth diellit, ndonjëherë ne po shkojmë në një drejtim të kundërt me atë të një ose një tjetër Voyager. Dhe nganjëherë kur jemi duke ecur nëpër hapësirë ​​– duke udhëtuar me shpejtësinë tonë prej 67,000 mph (107,000 km/h) – jemi të nxehtë në thembra të një ose një tjetër Voyager. Dhe kështu distanca midis tij dhe nesh zvogëlohet … derisa të kthehemi përsëri në anën tjetër, të tërhequr në mënyrë të pashmangshme nga graviteti i diellit tonë.

Në vitin 2012, Voyager 1 u bë anija e parë kozmike që u largua nga sistemi diellor . Më pas, në vitin 2018, Voyager 2 kaloi heliopauzën , kufirin e ndikimit të diellit tonë, duke u nisur drejt hapësirës së thellë Në vitin 2021, Voyager 1 dërgoi një mesazh se po dëgjon një zhurmë të dobët, monotone të hapësirës ndëryjore .

Në fillim të këtij viti, NASA tha se do të zgjaste misionin shkencor të Voyager 2 për tre vjet të tjerë. Ai gjeti një mënyrë për të ruajtur energjinë në anijen kozmike dhe për ta mbajtur atë të komunikojë me ne pak më gjatë.

Dhe kështu Voyager 1 duhet të vazhdojë të komunikojë deri në vitin 2025. Punë e shkëlqyer, për një anije kozmike të planifikuar të zgjasë vetëm katër vjet.Përfundimi: Ku po shkon Voyager 2? Nuk synohet për ndonjë yll të veçantë, por në 40,000 vjet do të kalojë brenda 1.65 vite dritë nga ylli Ross 248.