Ky ishull i vogël,në ngushticë të Korfuzit ka emërin Kapariell…Vladimir Bizhga


Vladimir Bizhga

Ky ishull i vogel, shum i vogel. Sa te rrine disa pellumba dhe nje fener detar ne ngushtic te Korfuzit ka emerin Kapariell. Toidhjo si fshati im, posht golemit. . Pashai i madh, i gjografis ushtarake, u gri per barketen nje ishull qe i humbiste nishani e kur dukej, qe nje cop shkembi. Ky eshte Kaparieli yne mor , pasha. Te till ka dy ne Greqi, fshatra. Njeri ne Peleponez e tjetri ne gji te Artes, aty ku u be betej e Lepantos.

Kaparieli nje emer i madh, i mbuluar, apo e kane fshehur te zine, sic thosh, kenga, fshati iku, kenga mbeti……

Kaparieli dhe Sopoti i Borshit. Keto pak fjal tha italani nga Kalabria, Jam nga Kaparieli, vëllezër.Aty qene im vella Vironi, Bektashi dhe Qni bizhga me shok…. jam nga kaparieli. Ma shpegoni dot.

Një fakt me karakter gjuhësor, lidhur me emrin e maleve Karpate. Ky toponim, në lidhje të dukshme me emrin e krapit, nuk ka asnjë kuptim në gjuhën rumune (diçka e vlefshme për të gjithë toponiminë e ruajtur nga koha e dakëve). Por ka ende një gjuhë që mund ta shpjegojë këtë emër: në shqip fjala ‘carpë’ do të thotë ‘shkëmb’, ndaj Karpatet nuk janë gjë tjetër veçse Shkembinje’…