Legjenda e lumit Sambation


1

Sipas teksteve të lashta, lumi Sambation posedon cilësi të jashtëzakonshme.

Në sferat e mitologjisë dhe legjendave të lashta, ekziston një lumë i mbuluar me mister dhe mistikë, i njohur si lumi Sambation .

Një lumë mitik.

Thuhet se lumi Sambation ndodhet thellë në zemër të Azisë, duke përfshirë tokat e njohura tani si Irani dhe Turkmenistani. Besohet se ka një rëndësi të rëndësishme fetare dhe kulturore, me përmendje që datojnë që në kohët biblike.

Sipas teksteve të lashta, lumi Sambation posedon cilësi të jashtëzakonshme. Rrjedh me shpejtësi nga e hëna në të premte, por në mënyrë misterioze ndalon plotësisht ditën e Shabatit, duke e bërë të pamundur që dikush të kalojë ujërat e tij. Kjo karakteristikë enigmatike ka ndezur legjenda dhe tregime të panumërta gjatë historisë.

2.

Një mit i shquar i lidhur me lumin Sambation rrotullohet rreth Dhjetë Fiseve të Humbura të Izraelit.

Sipas legjendës, 10 nga 12 fiset fillestare hebraike, të cilat, nën udhëheqjen e Jozueut, morën në zotërim Kanaanin, Tokën e Premtuar, pas vdekjes së Moisiut. Ata quheshin Asher, Dan, Efraim, Gad, Isakari, Manasi, Neftali, Ruben, Simeon dhe Zabulon, të gjithë bij ose nipër të Jakobit.

Harta e dymbëdhjetë fiseve të Izraelit sipas Librit të Jozueut.

Në vitin 930 para Krishtit, 10 fiset formuan Mbretërinë e pavarur të Izraelit në veri dhe dy fiset e tjera, Juda dhe Beniamin, krijuan Mbretërinë e Judës në jug. Pas pushtimit të mbretërisë veriore nga asirianët në 721 para Krishtit, 10 fiset u internuan nga mbreti asirian, Shalmaneser V.

Delegacioni i Mbretërisë Veriore të Izraelit, duke sjellë dhurata për sundimtarin asirian Shalmaneser III, shek. 840 pes, në Obeliskun e Zi, Muzeu Britanik.

Përralla tregon për këto 10 fise të mërguara që kërkuan strehim në brigjet e lumit Sambation për t’i shpëtuar luftërave dhe persekutimit. Ata, së bashku me objektet e tyre të shenjta, mbroheshin nga forcat mbinatyrore të lumit, duke e bërë vendndodhjen të paarritshme për të huajt.

Me kalimin e shekujve, lumi Sambation u bë sinonim i misterit dhe mallit për fiset e humbura. Shumë eksplorues dhe aventurierë u joshën nga aura magjepsëse e lumit, duke u përpjekur të zhbllokojnë sekretet e tij dhe të lokalizojnë fiset e fshehura.

U organizuan ekspedita të panumërta, por rezultuan të kota, pasi lumi Sambation mbeti i padepërtueshëm. Disa legjenda thonë se uji i lumit është shumë i cekët për të lejuar kalimin e anijeve, ndërsa të tjera pretendojnë se është një provë besimi për ata që kërkojnë fiset e humbura.

Në shekullin e 17-të, Menasseh ben Israel përdori legjendën e fiseve të humbura duke u lutur me sukses për pranimin e hebrenjve në Angli gjatë regjimit të Oliver Cromwell. Popujt që në periudha të ndryshme thuhej se ishin pasardhës të fiseve të humbura përfshijnë të krishterët asirianë, mormonët, afganët, beta-izraelitët e Etiopisë, indianët amerikanë dhe japonezët.

Manoel Dias Soeiro (1604 – 20 nëntor 1657), i njohur më mirë me emrin e tij hebraik Menasseh ben Israel (מנשה בן ישראל‎), ishte një studiues, rabin, kabalist, shkrimtar, diplomat, printer, botues dhe themelues i parë hebre hebre. shtypshkronjë në Amsterdam në 1626.

3.

Midis emigrantëve të shumtë në shtetin e Izraelit që nga themelimi i tij në 1948, ishin disa që po ashtu pretendonin se ishin mbetje të Dhjetë Fiseve të Humbura. Pasardhësit e fiseve të Judës dhe Beniaminit kanë mbijetuar si hebrenj sepse u lejuan të ktheheshin në atdheun e tyre pas mërgimit babilonas të vitit 586 para Krishtit.

Vitet e fundit, studiuesit dhe eksploruesit kanë kërkuar të zbulojnë vendndodhjen e saktë të lumit Sambation, me vendet e propozuara që variojnë nga të dyshuarit e zakonshëm si Mesopotamia në Kinë. Përpjekje të tjera kanë vendosur lumin Sambation në Armeni, ku një mbretëri e lashtë ndodhej në pjesën lindore të Anadollit dhe rajonin jugor të Kaukazit, Azinë Qendrore (veçanërisht Kazakistanin ose Turkmenistanin) dhe Transoxiana, një rajon historik që përfshin pjesë të Uzbekistanit të sotëm. Taxhikistani dhe Turkmenistani.

Sot, lumi Sambation mbetet i mbuluar me legjenda, duke shkaktuar habi dhe intrigë brenda atyre që dëgjojnë tregimet e tij. Ndërsa përshkon peizazhet e harlisura të Azisë, ajo vazhdon t’i bëjë thirrje aventurierëve dhe studiuesve nga e gjithë bota për të zbuluar sekretet e saj dhe për të zbuluar fatin e fiseve të humbura të Izraelit.