Lliar,Zagori-Petrit Qori


Për një rrap e për një krua ….

Kroi i fshatit tim , burim i kulluar ,

tatëpjetë zbret , duke gurgulluar ,

në një qosh të tij rrapi trung cunguar ,

rri e mallëngjehet me kohën e shkuar :

Për çdo udhëtar qe ndalesa e parë

shkëndij dashurie , për të rinjtë beqar ,

vinin dhe fëmia me gjym e bidona

donin ujë të ftohtë , gjyshet nga anët tona ,

pa mblidheshin dhe burrat , loznin kuvendonin :

– s’qenë të Çajupit që nga gratë rronin .

Më vjen për të qeshur ,ndjesë pastë gjyshin im:

– shkoi njëherë të lante , kripën në burim ,

ta bënte të bardhë , laj e shplaj të shkretën

iku e u tret mori tatëpjetën .

Po gjëja më e bukur që s’ndodh as në përralla:

qe balli i kazanit dalë nga llullaja ,

në ato netë vjeshte me qiellin plot yje ,

ku bulkthi ja thoshte një të ëmble melodie ,

shtyj urët e zjarrit të ndjej ngrohtësin ,

kthej e ndonjë gotë , të largoj vetmin .

Sot ky rrap i tharë , dëshmitar i vjetër ,

lodrojnë sipër tij katra a pesë ketër ,

fillikat i vetëm vanë ditët e tija

poshtë e lag një krua lart qan Perëndia .