Malli i gjyshes …Spiro Zaharo


MALLI I GJYSHES …

————————–

Malli i gjyshes s’fle as natën,

digjet si prushi në vatër .

Përrallat përgatit për darkë ,

Nipër , mbesa i ka larg .

Porositë lë dhe njëherë ,

ujkut mos i hapni derën .

Dhe vazhdon përralla me kecër ,

Macja zë gërhet në prehër .

Sy e veshë në telefon ,

Se mos bjer’ gjë dhe s’dëgjon .

Cër e cër … alo gjyshja ,

gjyshja s’është si dallëndyshja .

Të kaptoj male dhe dete ,

Të pyes ku bien kurbetet .

Të marr dy trasta me vete ,

Një me përralla , një me derte .

T’i drejtohet Zotit e mbretit ,

t’i thotë se malli e treti .

E frikëson bota e madhe ,

Me metro e me tramvaje .

Fëmijtë luajnë në ekrane

Për gjyshe kanë guvernante .

S’mblodhën njëherë luleshqera ,

Gishtat s’nxinë me manafera .

Si t’i puth në celularë ,

Buzëreshkura si arë .

Si t’u vë dorën në ballë ,

të gëzoj e të nxjerr mall..

Shtegëtoi dhe dallëndyshja ,

Në fole e vetme gjyshja …

Shtëpi e vjetër te kisha .

Ah, moj nënë , thesar të kisha .

Ah, moj nënë ,rritur pa nënë ,

Fat’ i gjyshes ende dhëmb ..

Mes lotësh dhe lëndimesh ,

kam kërkuar gjyshen time .

Ku ka më të shtrënjtë se gjyshja ,

Ç’farë s’do jipja që ta kisha .

Vinë si ëngjëj nëpër ëndrra ,

Vinë e thonë ca fjalë të ëmbla .

U zbardhën gjyshet si hiri ,

u bën shkrumb lotët e syrit .

Cër e cërë , alo gjyshja …

S’kthehet më as dallëndyshja ……