Marsi dikur ishte i banuar, atëherë çfarë ndodhi me të?


A filloi jeta në Mars dhe më pas udhëtoi në Tokë për lulëzimin e saj? Disa vite më parë, një teori e debatuar gjatë e njohur si “panspermia” mori jetë të re, pasi dy shkencëtarë propozuan veçmas se Tokës së hershme i mungonin disa kimikate thelbësore për formimin e jetës, ndërsa Marsi i hershëm ka të ngjarë t’i kishte ato. Pra, cila është e vërteta pas jetës në Mars?

Shkencëtarët pranojnë se ka një shans të mirë që një goditje asteroidi ose kometë të ndryshojë fatin e Planetit të Kuq. Krahasuar me Tokën, Marsi është plot me kratere përplasjeje, gjë që nuk është befasuese duke pasur parasysh pozicionin e pafavorshëm të Marsit në sistemin tonë diellor, pikërisht pranë rripit të asteroidëve.

Krateri i përplasjes Chicxulub, i vendosur në gadishullin Jukatan të Meksikës (shih imazhin më lart), është një nga shembujt më të mirë që njohim dhe disa ekspertë besojnë se ishte shkaku kryesor i zhdukjes së dinosaurëve.

A është e mundur që diçka e ngjashme të ndodhë në Mars nëse diçka e ngjashme ka ndodhur në Tokë? Në Mars, ne zbuluam një krater me ndikim mahnitës në zonën Lyot që është rreth 125 milje në diametër.Madhësia e këtij krateri të goditjes tregon se sa i fuqishëm ishte ndikimi dhe mund të jetë një nga arsyet kryesore që Marsi tani është një “shkretëtirë”.

Ndikimi i kësaj kometë mund të kishte shkaktuar kërdi në sistemin planetar të Marsit. Do të kishte qenë një ngjarje absolutisht katastrofike përsa i përket ndryshimeve klimatike globale. A është e mundur që Marsi të kishte jetë shumë kohë përpara se të humbiste atmosferën e tij?

Edhe qytetërimet që dikur e quanin Marsin “shtëpi” tani janë zhdukur. Nëse është kështu, ku shkuan marsianët? A ia dolën të gjallë? A arritën të iknin para katastrofës? A është Marsi i lidhur me Tokën në ndonjë mënyrë? Këto janë vetëm disa nga pyetjet e shumta që duhet të marrin përgjigje.