Paradoksale-Zymer Mehani


Zymer Mehani


Lajmi që Shqipëria është kandidate për të organizuar kampionatin Europian të futbollit për 21-vjeçarët në bashkëpunim me Serbinë, nuk është aspak i mirëpritur nga sportistët shqiptarë të Kosoës, të Luginës së Preshevës, të Iliridës e të shqiptarëve të Malit të Zi.
Në këtë kontekst, ne sinqerisht nuk mund të kuptojmë se si UEFA mund të justifikojë vendimin e tyre për të lejuar Serbinë të organizojë një ngjarje të tillë prestigjioze, duke lënë mënjanë historinë e tyre të errët dhe mungesën e një sjelljeje të përgjegjshme ndaj veprimeve të tyre të mëparshme.
Për të shmangur politizimin e sportit dhe për të promovuar një kulturë të re të respektit dhe bashkëpunimit në arenën ndërkombëtare, sugjerojmë që Federata Shqiptare e Futbollit të konsiderojë mundësinë e organizimit të kampionatit në bashkëpunim me vende të tjera të Ballkanit, të cilat nuk kanë histori të ngjashme të tensioneve ndëretnike dhe konflikteve sportive. Kjo do të ishte një mundësi për të ndërtuar ura të reja të bashkëpunimit dhe për të promovuar një frymë të re të dialogut dhe tolerancës ndërmjet kombësive të ndryshme në rajon.
Na indinjojnë tej mase:
-Nënçmimi dhe kundërshtimi i faktit që UEFA ka pranuar aplikacionin e Serbisë për të organizuar kampionatin, duke pasur parasysh shkeljet e tyre të mëparshme të rregullave dhe mungesën e respektit ndaj vlerave sportive dhe njerëzore.
-Mospërmendja e historisë së trazirave dhe dhunës së tifozëve serbë ndaj skuadrave shqiptare, si dhe mungesa e ndonjë forme të faljes apo kthimit të përgjegjësisë për këto veprime nga ana e autoriteteve sportive serbe.
-S’u pa e arsyeshme propozimi për të organizuar kampionatin në bashkëpunim me vende të tjera, të cilat nuk kanë histori të ngjashme të tensioneve ndëretnike dhe konflikteve sportive.
-Mungesa e thirrjes për të shmangur politizimin e sportit dhe për të vendosur standarde të larta të sjelljes dhe respektit ndaj të gjithë vendeve dhe komuniteteve pjesëmarrëse.
-Po ashtu mungesa e nxitjes për të promovuar mesazhe të paqes dhe bashkëpunimit nëpërmjet sportit, duke shfrytëzuar këtë rast për të përcaktuar një frymë të re të dialogut dhe tolerancës ndërmjet kombësive të ndryshme.
Përmes këtij kundërreagimi, ne shprehim jo vetëm kritikën tonë ndaj vendimit të UEFA-s, por edhe sugjerimet për hapat e ardhshëm që mund të ndërmerren për të promovuar një kulturë të re të respektit dhe bashkëpunimit në arenën sportive ndërkombëtare.
“Fqinjë kemi boll, s’kemi pse kapërcejmë Kosovën për t’i dhënë ndihmë Serbisë” SIÇ SHPREHEN TIFOZËT KUQ E ZI…