Me rreze kozmike zbulojnë strukturën e fshehur në piramidën e Khufu


Piramida Khuhu

është një nga monumentet më të mëdha arkeologjike në të gjithë botën, e cila ende mban shumë mistere. Në 2016 dhe 2017, ekipi i ScanPyramids  raportoi  për disa zbulime të zbrazëtirave të panjohura më parë nga radiografia muonore me rreze kozmike. Në kërkimin e ri, shkencëtarët kryen një analizë të saktë të zbrazëtirës – rreth 9 m në gjatësi me një seksion tërthor prej rreth 2 m me 2 m – të gjetur prapa Chevron Fytyrës Veriore dhe e quajtën Korridori ScanPyramids North Face.

Pamja e prerë Lindje-Perëndim e Piramidës së Madhe dhe pamja e përparme e faqes veriore të zonës Chevron: (a) dhoma nëntokësore; (b) dhoma e mbretëreshës; (c) galeria e madhe; (d) dhoma e mbretit; (e) korridor zbritës; (f) korridori ngjitës; (g) korridori al-Ma’mun; (h) faqja veriore e zonës Chevron; (i) ScanPyramids Big Void me hipotezë horizontale (çelja e kuqe) dhe hipotezë e prirur (çelja e gjelbër). Kredia e imazhit: Procureur et al ., doi: 10.1038/s41467-023-36351-0.

Piramida e Madhe është një nga strukturat më të mëdha prej guri në botë, e ndërtuar 4500 vjet më parë nga mbreti Khufu, djali i mbretit Snefru, në pllajën e Gizës të nekropolit në Egjipt.

Ai pritej të ishte mbi 146 m i lartë, përpara se veshja e saj e jashtme e lëmuar të hiqej nga transportuesit në Mesjetë, si dhe guri i sipërm në majë.

Sot, piramida është 139 m e lartë dhe 230 m e gjerë, dhe mendohet se është e përbërë nga disa milionë copë guri gëlqeror, secila rreth 1-2 m e lartë.

Në trupin e saj masiv prej guri ka struktura të mëdha të brendshme, të lidhura me korridore të ngushta në drejtimin veri-jug në një distancë prej rreth 7 m në lindje nga qendra e piramidës.

Ata quhen përkatësisht, nga poshtë lart, dhoma nëntokësore e braktisur, dhoma e mbretëreshës, galeria e madhe dhe dhoma e mbretit.

Në vitin 2016 dhe 2017, një sërë zbrazëtirash të reja u zbuluan brenda piramidës, duke përfshirë një zbrazëti të madhe dhe një strukturë në formë korridori të vendosura pas strukturave Chevron në anën veriore të piramidës, të quajtur Korridori i faqes veriore.

Megjithatë, pozicioni dhe forma e saktë e Korridorit të Fytyrës Veriore mbeten të panjohura.

Duke përdorur një teknikë të quajtur radiografi muonike me rreze kozmike, Dr. Sébastien Procureur nga Université Paris-Saclay dhe kolegët e tij matën në detaje madhësinë, formën dhe vendndodhjen e Korridorit të Fytyrës së Veriut, pa hyrë në të.

Sipas ekipit, korridori ka një gjatësi rreth 9 m dhe ka një seksion tërthor prej rreth 2 m me 2 m.

“Fundi verior i korridorit fillon në 0.8 m pas Chevron dhe përfundon në 9.1 m në jug,” thanë autorët.

“Favorizohet një korridor horizontal, me një seksion tërthor rreth 2 m me 2 m.”

“Forma më komplekse se sa një paralele e thjeshtë janë të mundshme, por me të njëjtën lartësi dhe gjerësi mesatare.”

“Për njohuritë tona, ky studim është karakterizimi i parë i pozicionit dhe dimensioneve të një zbrazëtie të zbuluar nga muonet e rrezeve kozmike me një ndjeshmëri vetëm disa centimetra,” shtuan ata.

“Në anën arkeologjike, zbulimi i një zbrazëtie të vendosur pas Chevron dhe që ka një seksion tërthor më të madh se korridoret që lidhin strukturat e brendshme të piramidës mund të jetë vendimtar në afrimin e rolit të këtij Chevron”.