Mendjemadhi-Petrit Qori


( zogu në tel )

Me hapa të vegjël por të sigurt ,

lëvizte harabeli ngadalë ,

kërkonte kallinj gruri ,

të mbetur pa shirë në arë .

E pa lejleku këmbëgjatë ,

s’duroi pa i thënë dy fjalë ,

– të duhet ditë me atë hap ,

të kërkosh në gjithë këtë arë .

S’u ndie zogu trupvogël ,

fluturoi te zogjtë e tjerë ,

mbi telat e korentit në rresht ,

qëndronin në varg si tegel .

Fluturoi dhe lejleku e i vajti pranë ,

zogun e vogël zë prapë e ngacmon ;

– dy tela bashkë si prekin ato “shalë “,

ndaj mbi një tel mezi ti qëndron .

…. e hapi këmbët ashtu i krekosur ,

nga njëri tel në tjetrin fill ,

në çast u bë mish i tymosur ,

lejleku i gjallë përfundoi fosil .

– – – –

Karakteri :

Mjaltë në hoje je për mua ,

ku njëmijë miza të vinë vërdall ,

s’ndryshohet sjellja sipas erës ,

kur ke nevojë e je në hall .

I “vogël” fare është ndryshimi ;

ku pa nektarin bleta vdes ,

miza ha mut kur nuk ka mjaltin ,

për dreq e ka dhe këtë ves .

– – – –

Servili .

Gjithë jetën tënde u zvarrite ,

kërmill u bëre për pak lavdi ,

u ngjite mu.. pas çdo këpuce ,

që të lësh gjurmë në histori .

Natyra nuk përsërit veteveten ,

ku çdo krijesë është unikale ,

mundi i kërmillit për atë pak rrugë ,

është jargë djerse dhe jo fekale .

– – – – –

Thjesht .

Ç’më duhet mua mermeri i shtrenjtë ,

me gërma ari për epitaf ,

miq të përlotur nga fjalët e ndjera ,

teksa më hedhin një grusht balt .

S’më duhet mua mermer lëmuari ,

as epitafi larë me flori ,

pranë kokës dua një gur sinori ,

përsipër fari ; një qiri .

( një prilli sot , dëshira gënjeshtare )