Meteori që shpërtheu mbi Papua Guinenë e Re, 9 vjet më parë kishte origjinë nga jashtë sistemit tonë diellor


Çfarë është pengesa? 

Një meteor nga një sistem tjetër diellor u ul në Tokë në vitin 2014, por marrja e më shumë informacionit rreth tij ka rezultuar sfiduese.Tashmë ka kaluar më shumë se një vit që kur zyrtarët e qeverisë amerikane konfirmuan se një objekt që shpërtheu mbi Papua Guinenë e Re, 9 vjet më parë kishte origjinën nga jashtë sistemit tonë diellor.

Me një gjatësi prej 0,45 metrash, ky shkëmb intrigues hapësinor goditi atmosferën e planetit tonë me 130,000 mph.

Duke pasur parasysh trajektoren e tij dhe shpejtësinë e lartë, argumentuan shkencëtarët në atë kohë, është 99% e sigurt se ai erdhi nga “brendia e thellë e një sistemi planetar ose një ylli në diskun e trashë të galaktikës:” Rruga e Qumështit”.

Që nga konfirmimi, megjithatë, ka qenë çuditërisht e vështirë për të marrë ndonjë informacion shtesë, kryesisht për shkak se disa nga të dhënat u regjistruan nga i njëjti departament përgjegjës për gjurmimin e provave të shpërthimeve bërthamore dhe kështu u konsideruan të klasifikuara.

Vitin e kaluar,paraqiti një numër kërkesash të Ligjit për Lirinë e Informacionit në departamente të ndryshme, si dhe një kërkesë për detaje të mëtejshme nga Laboratori Kombëtar i Los Alamos.

Ajo që pasoi ishte një varg përgjigjesh që ofronin pak më shumë se vonesë pas vonese.

Në janar, laboratori pretendoi se “çështja është me zyrën e programit”, më pas vetëm këtë javë një mesazh tjetër thoshte se “ka pasur disa vështirësi që Zyra e Los Alamos Field (NA-LA) e NNSA dhe/ose Laboratori do të duhet të stërvitet”.

Saktësisht se çfarë është pengesa mbetet e paqartë, si dhe çdo konfirmim se kur (ose edhe nëse) informacioni i kërkuar do të jepet ndonjëherë.

A mundet që laboratori të fshehë diçka në lidhje me objektin ndëryjor që arriti në planetin tonë në vitin 2014 apo i gjithë debati është thjesht për shkak të dështimeve administrative?

Kërkimi për përgjigje vazhdon.