Akullnaja relikte e ndotur pranë ekuatorit marsian


Akullnaja relikte e ndotur pranë ekuatorit marsian

Një e ashtuquajtur depozitë me ngjyrë të lehtë (LTD) në Labyrinthusin Lindor Noctis , rreth 160 km (99.4 milje) në veri-perëndim të kraterit Oudemans pranë ekuatorit të Marsit, paraqet karakteristika morfologjike dalluese të një akullnajeje, sipas hulumtimeve të reja. Megjithëse akullnaja ka të ngjarë të jetë relikt, ruajtja e veçorive akullnajore hap mundësinë që akulli i ujit mund të ruhet ende nën materialin LTD.

Një akullnajë relikte pranë ekuatorit të Marsit.  Kredia e imazhit: Lee et al.  / LPSC 2023 / NASA.

“Ajo që ne kemi gjetur nuk është akull, por një depozitë kripe me tiparet morfologjike të detajuara të një akullnaje,” tha autori kryesor Dr. Pascal Lee, një shkencëtar planetar me Institutin SETI dhe Institutin Mars.

“Ajo që ne mendojmë se ndodhi këtu është se kripa u formua në majë të një akullnajeje duke ruajtur formën e akullit poshtë, deri në detaje si fushat e çara dhe brezat e morenës.”

Akullnaja relikte vlerësohet të jetë 6 km (3.7 milje) e gjatë dhe deri në 4 km (2.5 milje) e gjerë, me një lartësi sipërfaqësore që varion nga 1.3 në 1.7 km (0.9-1.1 milje).

Prania e materialeve vullkanike që mbulojnë rajonin lë të kuptohet se si kripërat e sulfatit mund të jenë formuar dhe të kenë ruajtur gjurmën e një akullnajeje nën të.

Kur materialet piroklastike të saposhpërthyera vijnë në kontakt me akullin e ujit, kripërat sulfate si ato që zakonisht përbëjnë LTD-të e Marsit mund të formohen dhe të krijohen në një shtresë kripe të ngurtësuar dhe me kore.

“Ky rajon i Marsit ka një histori të aktivitetit vullkanik,” tha bashkëautori Sourabh Shubham, një student i diplomuar në Universitetin e Maryland.

“Dhe aty ku disa nga materialet vullkanike ranë në kontakt me akullin e akullnajave, reaksionet kimike do të kishin ndodhur në kufirin midis të dyjave për të formuar një shtresë të ngurtësuar kripërash sulfate.”

“Ky është shpjegimi më i mundshëm për sulfatet e hidratuara dhe të hidroksiluara që vëzhgojmë në këtë LTD.”

Me kalimin e kohës, me erozionin duke hequr materialet mbuluese vullkanike, u ekspozua një shtresë kore sulfatesh që pasqyronin akullin e akullnajës nën të, gjë që do të shpjegonte se si tani është e dukshme një depozitë kripe, duke paraqitur karakteristika unike për akullnajat si çarjet dhe brezat e morenave.

“Akullnajat shpesh paraqesin lloje të dallueshme të veçorive, duke përfshirë fushat e çara margjinale, të spërkatura dhe tik-tac-tac-toe, si dhe brezat e morenës dhe gjethet,” tha bashkëautori Dr. John Schutt, një gjeolog në Institutin Mars.

“Ne po shohim veçori analoge në këtë depozitë me ngjyra të lehta, në formë, vendndodhje dhe shkallë. Është shumë intriguese.”

Karakteristikat e shkallës së imët të akullnajës, depozitimi i kripërave të sulfateve të lidhura me të dhe materialet vullkanike të sipërme janë të gjitha me kratere shumë të rrallë nga ndikimet dhe duhet të jenë gjeologjikisht të reja, me gjasë Amazoniane në moshë, periudha e fundit gjeologjike që përfshin Marsin modern.

“Ne kemi ditur për aktivitetin akullnajor në Mars në shumë vende, duke përfshirë pranë ekuatorit në të kaluarën më të largët,” tha Dr. Lee.

“Dhe ne kemi ditur për aktivitetin e fundit akullnajor në Mars, por deri më tani, vetëm në gjerësi më të larta.”

“Një akullnajë relikte relativisht e re në këtë vend na tregon se Marsi përjetoi akull sipërfaqësor në kohët e fundit, madje edhe afër ekuatorit, i cili është i ri.”

“Mbetet për t’u parë nëse akulli i ujit mund të ruhet ende nën depozitimin me tone të lehta apo nëse është zhdukur plotësisht.”

“Akulli i ujit nuk është aktualisht i qëndrueshëm në sipërfaqen e Marsit pranë ekuatorit në këto lartësi.”

“Pra, nuk është për t’u habitur që ne nuk po zbulojmë ndonjë akull uji në sipërfaqe.”

“Është e mundur që i gjithë akulli i ujit të akullnajës është sublimuar deri tani.”

“Por ka gjithashtu një shans që një pjesë e tij mund të jetë ende e mbrojtur në thellësi të cekët nën kripërat sulfate.”

Shkencëtarët prezantuan gjetjet e tyre më 16 mars në Konferencën e 54-të të Shkencës Hënore dhe Planetare 2023 (LPSC 2023) .