Misteri i Mary Celeste vazhdon ende 150 vjet më vonë


Një pikturë e Mary Celeste. 

Askush nuk e di se çfarë ndodhi me ekuipazhin e anijes famëkeqe fantazmë, e cila u gjet në rrugë dhe e braktisur në 1872.E zbuluar në ujërat e Azores në Oqeanin Atlantik më 4 dhjetor të atij viti, Mary Celeste – një tregtar brigantine – ishte fokusi i një misteri që mbetet ende i pazgjidhur edhe sot e kësaj dite.

Anija u gjet në rrugë dhe e braktisur nën vela të pjesshme dhe me një nga varkat e saj të shpëtimit të zhdukur.

Nuk kishte absolutisht asnjë shenjë të ndonjë prej ekuipazhit dhe asnjë tregues se çfarë mund të kishte ndodhur për t’i shtyrë ata të braktisnin një anije që, në kohën e zbulimit të saj, ishte ende plotësisht e detajuar.

Regjistrimet e gjetura në regjistrin e anijes treguan se ajo ishte nisur nga Nju Jorku për në Xhenova më 7 nëntor, me hyrjen e fundit të regjistrit dhjetë ditë përpara se anija të gjendej.

Kishte pasur një furnizim të bollshëm me ushqime dhe furnizime në bord dhe madje edhe ngarkesa ishte e paprekur.

Në atë kohë, fati i ekuipazhit të Mary Celeste u bë një pikë kryesore mosmarrëveshjeje, me teoritë e paraqitura për të shpjeguar zhdukjen e tyre, duke filluar nga tymi i alkoolit deri te një sulm nga një kallamar gjigant.

Pasi anija u gjet, ajo përfundoi duke u vënë përsëri në shërbim dhe vazhdoi të shërbente nën një pronar të ri derisa u shkatërrua qëllimisht nga Haiti në 1885 si pjesë e një mashtrimi sigurimesh.

Edhe sot, 150 vjet pas zhdukjes së ekuipazhit të tij origjinal, asnjë përgjigje nuk është marrë dhe asnjë gjurmë e askujt që kishte qenë në bord nuk u gjet.

Mbetet një mister i plotë nëse ata arritën apo jo kudo ku ishin arratisur.