Misteri i meteorit Geminid


Misteri i meteorit Geminid

Në një postim në blog të NASA-s më 14 qershor 2023, Desiree Apodaca në Qendrën e Fluturimeve Hapësinore Goddard në Maryland përshkroi njohuri të reja në lidhje me shiun vjetor të meteorëve Geminid . Ajo shkroi se ka të ngjarë që:

… një ngjarje e papritur, e fuqishme – si p.sh. një përplasje me shpejtësi të lartë me një trup tjetër ose një shpërthim i gaztë, mes mundësive të tjera – krijoi rrymën Geminid.

Dhe kjo është interesante! Kjo për shkak se shumica e meteorëve në shirat vjetorë – si meteorët Delta Aquariid ose meteorët Perseid, që vijnë më vonë këtë verë – janë rezultat i kometave të akullta që rrotullohen rreth diellit. Kështu, ndërsa kometat lëvizin nëpër hapësirë, ato i mbushin orbitat e tyre me mbeturina. Kështu, ne marrim shira vjetorë meteorësh kur planeti ynë Tokë kalon përmes një rryme mbeturinash kometë.

Por meteorët Geminid – të cilët arrijnë kulmin çdo vit në dhjetor, për kënaqësinë e shikuesve tokësorë – janë të ndryshëm. Për disa dekada, ne e kemi ditur se trupi prind i Binjakëve nuk është një kometë e brishtë dhe e akullt. Në vend të kësaj, është një asteroid më thelbësor, shkëmbor: 3200 Phaethon .

Jamey Szalay nga Universiteti Princeton, një nga autorët e një studimi të ri, tha :

Ajo që është vërtet e çuditshme është se ne e dimë se Phaethon është një asteroid, por ndërsa fluturon pranë diellit, duket se ka një lloj aktiviteti të drejtuar nga temperatura. Shumica e asteroidëve nuk e bëjnë këtë.

Pra, ka qenë një mister: si mundet një asteroid shkëmbor të shkaktojë një shi meteorësh?

Sonda diellore Parker ofron një të dhënë

Çdo dimër, meteorët Geminid ndriçojnë qiellin ndërsa vrapojnë pranë Tokës, duke prodhuar një nga shirat më intensivë të meteorëve në qiellin e natës. Tani, një mision i kohëve të fundit po ofron prova të reja se një ngjarje e dhunshme, katastrofike krijoi Geminidët.

Sonda diellore Parker po studion diellin dhe po rrotullohet afër yllit tonë. Ndërsa ndodh, ai kalon nëpër retë e kokrrave të pluhurit nga asteroidi Phaethon që godasin anijen kozmike. Dhe këto ndikime me shpejtësi të lartë krijojnë sinjale unike elektrike, ose retë plazmatike. Siç tha NASA:

Këto re ndikimi prodhojnë sinjale elektrike unike që kapin disa sensorë në instrumentin FIELDS të sondës. Instrumenti FIELDS mat fushat elektrike dhe magnetike pranë diellit.

Duke përdorur këto të dhëna të sondës diellore Parker, shkencëtarët modeluan skenarë të ndryshëm formimi për rrjedhën e meteorit Geminid. Ajo që ata gjetën ishte se skenari i dhunshëm, modelimi i një përplasjeje me asteroidin Phaethon ose shpërthim të papritur gazi, përputhej më së miri me vëzhgimet e tyre. Shikoni videon më poshtë për të parë se si modelja e dhunshme i përshtatet më së miri të dhënave.

Përfundimi: Të dhënat nga Sonda Diellore Parker i ndihmuan shkencëtarët të zbulojnë se shiu i meteorëve Geminid ka shumë të ngjarë të jetë rezultat i një ngjarjeje të dhunshme në asteroidin Phaethon.