Misteri rrethon galaktikën e errët që nuk lëshon fare dritë të dukshme


Natyra e materies së errët mbetet një mister. 

Astronomët kanë identifikuar një galaktikë shumë të pazakontë që mund të ndihmojë në përmirësimin e të kuptuarit tonë të lëndës së errët.Natyra e saktë e materies së errët dhe energjisë së errët, të cilat mendohet se përbëjnë deri në 96% të universit të vëzhgueshëm, mbetet një nga misteret më të rëndësishme të pazgjidhura në fizikën moderne.

Megjithë përpjekjet e bashkërenduara, astronomët nuk kanë qenë në gjendje të vëzhgojnë drejtpërdrejt lëndën e errët, sepse ajo nuk thith, lëshon ose reflekton ndonjë rrezatim elektromagnetik, duke e bërë kështu të pamundur shikimin.

Kohët e fundit, astronomët zbuluan praninë e një galaktike xhuxh të pazbuluar më parë të njohur si FAST J0139+4328 e cila ndodhet 94 milionë vite dritë nga Toka.

Ajo që e bën këtë galaktikë veçanërisht intriguese është se ajo nuk duket se po lëshon asnjë dritë të dukshme dhe duket, në fakt, se përbëhet pothuajse tërësisht nga materia e errët.

Kjo lloj galaktike njihet – çuditërisht – si një galaktikë e errët.

Këto gjetje ofrojnë prova vëzhguese se FAST J0139+4328 është një galaktikë e izoluar xhuxh e errët,” shkruajnë shkencëtarët nga Akademia Kineze e Shkencave në Pekin në një punim të ri.

“Kjo është hera e parë që një galaktikë e errët e izoluar është zbuluar në universin e afërt.”

Për shkak se ne ende nuk e kuptojmë natyrën e materies së errët, është po aq e vështirë të kuptojmë saktësisht se si formohet një galaktikë si kjo dhe çfarë roli luan materia e errët në formimin e galaktikave si e jona.

Disa shkencëtarë madje vënë në dyshim nëse materia e errët ekziston në të vërtetë dhe nëse ndonjë fenomen tjetër mund të shpjegojë mospërputhjet që mendohet se zgjidhë materia e errët.