Natasha Ilia:Bleta dhe Grerzat


Bleta dhe Grerzat.

Njē bletēz e vogēl na mērzitet njē herē,

U tha shoqeve troç largohem nga kjo strehē,

Kētu çdo ditē punoj ēshtē skëterē ,

S`mundem tē roj me djersë,deri sa tē vdesē.

Bletēt shtagēn,nē sy njēra tjetrēn panē,

Sjellja e saj, e papritur ju duk e çuditshme,

Ngrihej herēt mēngjesit pēr tē mbledhur pjalmē,

Lule me lule thithte, fluturonte e zhukiste…

Nē kosheren e bletēs, mbretēresha psherētiu,

Ra heshtje e thellē ,qeshja nē buzē u ngriu,

Kētu ēshtë skllavëri , vetē punohet.. ..

S,ka lumturi,asnjë.. s,argētohet..!

Do shkoj ku ka liri, ku nuk punohet,

Kētu ka robēri, me punē jetohet…

Nuk dua tē torturohem, deri sa të vdes,

Nēna mbretēreshē i preu fjalēn nē mes..

I tha nēna mbreteēreshē,

Kush s,punon keq do pērfundojē,

Nuk ka faqe të dheut e vendē ,

Ku pa punē ,dikush mirē tē rojē….

Turpi do tē mbulojē..asnjē s`do tē ndihmojē,

I tha mbretēresha e mērzitur e trishtuar,

Jetēn ta gēzoj ,asnjē mos tē mē komandojē…

Tha bleta mendje lehta, e iku e gēzuar….

Si iku nga tufa ,e zgavra e lisit,

Nē njē portē grerzash dembele trokiti,

Ato nē gjumē tē thellē kishin rēnē e flinin,

Kjo si lypsare te dera i priti….

Po ku i pēlqenin bletēs zakonet e grerzave,

Mbi plehra vērsuleshin, e mbi to flinin,

Bleta s,duronte erēn e rēndē tē plehrave,

Ajo ish mēsuar, mes luleve e ajrit tē pyllit..

Kērkoi gjeti, dicka për tē ngrēnē,

Po pas pak e volli ushqimin e neveritur,

Harroi urinē, e tha i tha vetes çkam bērē,

Vendosi tē largohej ,nga kjo tufē e besdisur..

Tani qē rinte me grerzat,jeta ju duk boshe,

Plehrat erēn e tyre s`mundi mē tē duronte,

Dimri po vinte ,koha po ftohej,

Vendi ku kishte plehra po pastrohej…

Princesha Grerz,urdhēroi sill tē hash ska ushqim,

Po nuk sjell.. mos u kthe më.nē shtēpi,

Bleta, kazanet e plehrave pēr ushqim gērmoi,

Po tē kthehej nē koshere te familja nuk guxoi.

U kthye mē nē fund u bē shērbētore,

Princesha e grerēzave me punē e robtonte,

Vendosi tē kthehej nē Pyll njē natē me shi..

Te streha e ngrohtē qē i sillte vetē dashuri..

Trokiti me dorēn qē i dridhej e sytē me lot,

Njē zē i ēmbēl nga brenda.i tha..kush je??

Jam bletēza.. psherētiu, falje tē kērkoj,

Nēnat falin.. 😢fēmijēt. . bijēz mē ke…!

Po.. tē kam falur.. i tha nēna mbretēreshē,

Nēnat falin…shpirtin kanē tē gjerē….

E pērqafoi me mall e ngrohu ajo strehē..

Mē e pazēvendēsueshme nē botē e jetē!!