Ninulla e qepës-Miguel Hernandez


Perzgjodhi dhe perktheu Enkeleda Suti

Një qepe ka ngrire

E vetmuar dhe e varfër

Ngrica e ditëve te tua

Dhe e netëve te mia

Uri dhe qepe

Akull i zi dhe ngrice

Vigan dhe i rrumbullt

Tani im bir është shtrire

Ne djepin e urisë

Ai jeton me gjakun

E një qepe

Por ai është gjaku yt

Me sheqer mbi te si ngrice

Qepe dhe uri

Një grua e erret

E kthyer ne dritë hëne

E derdh vetveten neper damar

Nga damari ne djepin tënd

Biri im, qesh

Sepse ti mund ta përpish hënën

Kur te duash

Lauresha e shtëpisë sime

Qesh shpesh

E qeshura është ne sytë e tu

Drita e botes

Qesh kaq shume

Saqë shpirti im, duke te dëgjuar
ty

Do te rrahe çmendurisht ne hapësirë

E qeshura jote hap dyert për mua

Me jep krahë

Ma largon vetminë

Ma largon burgun tim

Goje qe mund te fluturoje

Zemër qe kthehet ne

Vetëtime mbi buzët e tua

E qeshura jote është shpata

Qe ka fituar te gjitha luftërat

Ajo mund lulet

Dhe laureshat

Sfidon diellin

E ardhmja e kockave te mia

Dhe e dashurisë sime

Trupi me krahët qe rrahin

Qerpikët kaq te shpejte

Jeta është e mbushur me ngjyra

Siç nuk ka qene kurrë

Sa linja ngjiten me krahë qe
rrahin

Jashtë nga trupi yt

U zgjova dhe isha një i rritur:

Mos u zgjo

Goja ime është e trishtuar:

Ti vazhdo te qeshesh

Ne djepin tënd, përgjithmonë

Duke e mbrojtur te qeshurën tende

Pende pas pende

Qenia jote ka qene një varg
fluturues

Kaq i larte dhe kaq i gjere

Saqë trupi yt është një qiell i
sapolindur

Do te doja te mund te ngjitesha

Mbrapsht tek pika e fillimit

Te udhëtimit tënd

E qeshura jote, tetëmuajshe

Me pese lulëzime te portokallta

Ti ke pese egërsi te vockla

Ti ke pese dhembe

Si pese lulëzime te reja jasemini

Ato do te jene fronti

I puthjeve nesër

Kur ta ndjesh se vargu i dhëmbëve
te tu

Është një arme

Do te ndjesh një flake

Qe rend poshtë gjuhës tende

Duke kërkuar qendrën

Biri im, fluturo

Mbi dy hënat e gjinjve

Gjiri, qepë trishtuar

Por ti, i lumtur

Qëndro mbi këmbët e tua

Qëndro injorant ndaj asaj çfarë
po ndodh