Njerëzit e vitit:Vladimir Muça


NJERËZIT E VITIT

Njerëz të majmur

Me shpirt të harruar

Në mbledhje klanesh,

Zemër e mëndje mallkuar.

Si Harpagonë mblidhen kokë më kokë

E ndajnë ujemet e fundshpirtit;

Duartrokasin për njeri tjetrin

Për “vepra të mëdha”

Me gjakun e djersën e të tjerëve

“Hosana, Baraba”.

Si “SS”-të e aksioneve vullnetare,

Në gjirize mendimesh tradhtuar

Marrin dhe çmime ndërkombëtare;

Me egon e djathtë të zymtuar.

Më ecin ballas me kadillak shaluar.

Dhe të mendosh se ish mvartësi im,

Një togë ushtarësh

S’e mbante dot rreshtuar.

Është hidraulike i lagjes, pijaniku,

Ushtari harrakat i droguar;

Karrocjeri që mburrej me tufën e zilkave

Në qafën e pelës gërdallë.

Artisti që tregonte barcoleta erotike,

Prifti i ri me botën e re mistike.

Këta njerëz të vitit

Ardhur nga katet e ferrit

Grinden e çirren si Ugolinë

Për padrejtësitë e bëmat e Enverit.

Më vjen ndot për botën e tyre

Gjymtuar nër globalizëm

Si papirus i vjetër,

Përbetuar i lutem Zotit

Të krijojë për ta

Një botë tjetër.