Nji referen qysh në nadje-Ruzhdi Keraj


– Hajde lustra.

Jane tre vllazen me kutit e lustraxhive dhe karrike qe xajne vend pak larg njeni tjetri ,ne piace,vetem njeni thrret njerzit te lustrojne kepucet dy te tjeret I ftojne njerzit tuj u buzqesh dhe tuj gersit furçat mbi kutit e lustres, nuk flasin as ndigjojne ,por jane shume inteligjent dhe I afrojne njerzit ma shume se vllai I tyne Cani qe flet e ndigjen.Ma I vogli asht pak sherxhi I perlqen me u kap me fmijt qe mundohen me I a marre kutin e lustres ose me ja rrzu ,karrigen bahet I eger lshon tinguj te çuditshem prej goje te çuditshem te eger dhe te frikshem,I vllai ma I urt e kape per krahu me e qetsu.Ky asht ma puntori ,te pret buzgaz dhe asht mjeshter ne luster bile ma I mire se Cani qe ka vjet qe lustron kpuce aty n’piace,Hala nuk ka mbushe pesmdhjet kurse ma I vogli dymdhjet.Jane fmijet e nji gruje te forte fytyr qeshun me pese fmije , burri e la heret dhe fmijt punojne qe te mbajne vedin e familjen ndersa vajza Maci e bukur megjithse e vogel ndihmon te amen ne punet e shpise.Nder ne vllaznit Maci mu me donte ma shume edhe dy vllaznit e tjere se une I lejshe djemt me hype ne kumbllen e stamollit dhe I jepshin te motres kumbullat e amla..Banojne ne katin e pare ne shpine e shokut tem Selamiut Jenishehri,nji familje fisnike qe I trajton mire ndihmojne grun me pese femije.Une I takoj shpesh kur vi prej shkollet dhe te ato ndalem me lustru kpucet para se me I ba me pluhun ne piace ,nuk dune me me marre lek por une ja hedhe lekun te kutija e lustres.Kto po kujtoj dhe I shenoj ne fletore qe mos te harroj asnji detaij qe me lidhe me Shkodren teme ,sado te duken te parandesishem tre lustragji ne ne nji qoshe te piacesh qe njerzit lustrojne kepucet para se te fillojne peligranazhin e pernatshen ne ate cope rruge te drejt,jane ne historine e asaj rruge qe thirrej piace,ku njerzit respektonin ne heshtje qetsine dhe dashurin per kte rruge te bukur si nji liri qe s’kishte force kush tu a merrte!