No comment Ezop-Petrit Qori


Brenda ra në pus një ditë ,

një gomar që s’kishte sytë ,

i kish bërë ditët e tija ,

lodhur shumë qe mavria .

Kishte kohë pusi pa ujë ,

ndaj i zoti pa shumë bujë ,

duke parë leverdinë ,

si i dilte për më mirë ,

brënda hodhi dhe samarin ,

ta varroste me gomarin .

… hidhte dheun që nga lartë ,

i zoti me një lopatë ,

dhe komshinjtë në oborr ,

si për ndihmë i dhanë një dorë .

Kur e mori vesh gomari ,

që varrosej për së gjalli ,

ja nisi me sokëllimë ,

të pëlliste poshtë në vrimë .

U mallëngjye ca i zoti ,

sa në faqe i rrodhi loti ,

por kjo punë që kish filluar ,

sa më parë duhej mbaruar ,

se për ndryshe gomar zinë ,

do t’i zgjaste agoninë ,

ndaj më shpejt lëvizën duar ,

gomarin për ta mbuluar .

…. dhe me kohën duke kaluar ,

pëllitjet vanë duke u shuar .

– më në fund dha shpirt gomari ,

i pikëlluar tha fshatari ,

dheu sipër i qoftë i lehtë ,

pak gëzoi nga kjo jetë …..

I ngeci fjala në fyt ,

e nga vendi i dolën sytë ;

se gomari doli i zgjuar ,

balta që ishte për ta mbuluar ,

e shkelte nga pak me këmbë ,

siç bënte me kashtën në lëmë ,

shtres pas shtrese ngjitej lartë ,

dersa nxorri kokën jashtë .

Sot mbi pus qëndron statujë ,

ashtu thjesht edhe pa bujë ,

si dëshmi me përmbajtjen ;

e Fitores mbi Përbaltjen .

Bazuar mbi një fabul të Ezopit .

Morali ; përbaltjen që të bëjnë të tjerët , ktheje në avantazhin tënd .