O emër me vlerë-Zymer Mehani


Zymer Mehani
(Në përkujtim të Fitnete Ramosajt)

Atdhetare, o emër me vlerë
Ti do të jesh kujtimi, që s’tretet asnjëherë
Ditët do të ikin e malli për ty s’do të zbehet dot
Shumë zemra për ty sot po qajnë me lot
Në këtë ditë behari na ike, s’na the lamtumirë
Sepse kështu deshi Zoti Ynë i Madh
Me lot po qan dhe qielli e dot s’ka të ndalë
TË NDRITTË PËRHERË SHPIRTI SI NJË LAMBADAR !

Në përvjetorin e shkuarjes në amshim të luftëtares së lirisë, Fitnete Ramosaj, mendjet tona rrinë të përqëndruara ndaj lirisë që ajo përfaqësonte. Ajo nuk është thjesht një emër në faqet e historisë, por një kujtesë që do të mbetet përjetë e freskët.
Fitnete Ramosaj, një atdhetare e përkushtuar, përfaqëson më shumë se një individ; ajo është një simbol i përhershëm i sakrificës për liri dhe drejtësi. Për ne, ajo do të mbetet një monument i pamposhtur i guximit dhe përkushtimit ndaj një ideali më të lartë.
Ditët mund të kalojnë, por kujtesa për Fitnete Ramosajn do të mbetet e përjetshme, pa u zbehur asnjëherë. Ëndrrat dhe aspiratat e saj për një shoqëri më të mirë dhe më të lirë do të mbeten të gjalla për gjenerata të tëra. Kjo është fuqia e një emri me vlerë, që tejkalon kohën dhe hapësirën.
Në përvjetorin e shkuarjes së saj në amshim, nuk i është thënë lamtumirë, sepse kontributi dhe shpirti i saj do të jetojnë përjetësisht në kujtesën tonë kolektive. Ndërsa qielli qan me lotët tanë, ajo ngrihet si një llambadar që ndriçon rrugën tonë drejt lirisë. Fitnete Ramosaj, ky emër me vlerë, shndërrohet në një shenjë frymëzimi për të gjithë ne, duke na inkurajuar të ndërtojmë një botë më të drejtë dhe më humane.