Pleiada  ose “7 Motrat”- a janë këta 7 planetet, që përcjellin energjinë e alienëve në tokë?Pleiada kanë sherbyer si kalendar.Cilat janë legjendat ?


Autori Bruce McClure shkruan:Nëse mund të gjeni yjësinë e shquar Orion, mund të gjeni Plejadat. Brezi i Orionit tregon yllin e kuqërremtë Aldebaran në konstelacionin  Demi … pastaj përgjithësisht drejt Plejadave. Të gjitha këto objekte do t’i gjeni në lindje nga mesi deri në mbrëmje vonë në nëntor dhe më herët me kalimin e muajve.Mirepo lind pyetja a eshte e rastesishme shfaqja e tyre?Pleiada ose “7 Motrat”- a janë këta 7 planetet, që përcjellin energjinë e alienëve në tokë?Le te ndjekim shpjegimin shkencor si fillim:

Grumbulli yjor Pleiades

Grumbulli i yjeve Pleiades – i njohur gjithashtu si Shtatë Motrat ose M45 – është i dukshëm nga pothuajse çdo pjesë e globit. Është parë nga veriu deri në Polin e Veriut dhe më në jug se maja më jugore e Amerikës së Jugut. Duket si një gropë e vogël mjegulle yjesh.

Nëse jeni njohur me yjësinë e famshme Orion, mund t’ju ndihmojë të jeni të sigurt se keni gjetur Plejadat. Shihni tre yjet me radhë në Orion? Ky është brezi i Orionit. Vizatoni një vijë përmes këtyre yjeve në modelin në formë V të yjeve me një yll të ndritshëm në mes të tij. Modeli në formë V është Fytyra e  Demit . Ylli i ndritshëm në V – i quajtur Aldebaran – përshkruan Syrin e Demit. Pak pas Aldebaran-it, do të shihni grupin Pleiades, i cili shënon shpatullën e demit.

Në qiellin tonë të hemisferës veriore, grupi Pleiades është i lidhur me sezonin e ardhshëm të dimrit. Është e lehtë të imagjinohet kjo pjesë e mjegullt e diejve blu të akullt si ngrica që ngjitet në kupolën e natës. Nëntori i ftohtë është muaji i Plejadave, sepse është në këtë kohë që Plejadat shkëlqejnë nga muzgu deri në agim. Por ju mund të shihni grupin Pleiades në qiellin e mbrëmjes deri në prill.

Plejadat dhe Aldebarani

Emri i yllit Aldebaran vjen nga një fjalë arabe për ndjekës. Mendohet të jetë një referencë për këtë yll që ndjek përgjithmonë Plejadat nëpër qiej. Si rregull i përgjithshëm, grupi Pleiades ngrihet në qiellin lindor përpara se të ngrihet Aldebarani dhe perëndon në perëndim përpara se Aldebarani të perëndojë.

I vetmi përjashtim nga ky rregull ndodh në gjerësi gjeografike të largëta jugore – për shembull, në Tierra del Fuego të Amerikës së Jugut – ku Plejadat ngrihen pak kohë pasi Aldebaran ngrihet.

Tom Ëildoner në Ëeatherly, Pennsylvania, kapi këtë imazh më 31 tetor 2016. Ai shkroi: “Ai tregon grupin yjor Seven Sisters, Pleiades, që ngrihet në lindje pas disa pemëve të panjeve që ende kanë disa gjethe të vona.” Në këtë imazh, ylli i ndritshëm Aldebaran mund të shihet gjithashtu, poshtë Plejadave, duke u ngritur mbi vijën e pemëve.

Legjenda e Plejadës së Humbur

Shumica e njerëzve shohin gjashtë, jo shtatë, yje Pleiades në një qiell të errët të vendit .

Megjithatë, historia për Pleiadën e shtatë të humbur duket universale. Astronomi Robert Burnham Jr. gjeti mitin e humbur të Pleaid-it të përhapur në yjet e popullatave evropiane, afrikane, aziatike, indoneziane, amerikane vendase dhe aborigjene australiane.

Për më tepër, Burnham sugjeroi se “Plejada e humbur” mund të ketë bazë në fakt. Astronomia moderne ka zbuluar se ylli i shtatë më i ndritshëm i Pleiades – Pleione – është një yll i   ndërlikuar  guaske  që kalon nëpër ndërrime të shumta. Këto ndryshime bëjnë që ky yll të ndryshojë në shkëlqim.

Plus, njerëzit me shikim të jashtëzakonshëm kanë qenë të njohur për të parë shumë më tepër yje në grup. Pretendimet shkojnë deri në 20 yje. Agnes Clerke , një astronom dhe shkrimtar në fund të viteve 1800, raportoi se Michael Maestlin , mentori i Johannes Kepler , hartoi 11 yje Pleiades përpara shpikjes së teleskopit.

Për të parë më shumë se gjashtë ose shtatë yje të Pleiades, duhet të keni shikim shumë të mirë (ose një palë dylbi). Dhe ju duhet të jeni të gatshëm të kaloni kohë nën një qiell të errët dhe pa hënë. Stephen O’Meara , një njohës i qiellit të errët, pohon se sytë e përshtatur me errësirën për 30 minuta janë gjashtë herë më të ndjeshëm ndaj dritës sesa sytë e përshtatur me errësirën për 15 minuta. Mënyra më e sigurt për të parë yje të tjerë të Pleiades është të shikosh këtë grup me dylbi ose me fuqi të ulët në një teleskop.

Grumbullimi i yjeve Pleiades si një kalendar

Historikisht, Plejadat kanë shërbyer si një kalendar për shumë qytetërime. Emri grek Pleiades ndoshta vjen nga një fjalë që do  thotë të lundrosh . Në botën e lashtë mesdhetare, dita kur grupi Pleiades u shfaq për herë të parë në qiellin e mëngjesit përpara se të lindte dielli të shpallte hapjen e sezonit të lundrimit.

Festivali i ditëve moderne të Halloëeen-it e ka origjinën nga një rit i vjetër Druid që përkoi mekulmin   e mesnatës së grupit Pleiades. Njerëzit besonin se velloja që ndan të gjallët nga të vdekurit ishte më e holla kur Plejada arrin kulmin – arrin pikën e saj më të lartë në qiell – në mesnatë.

Në një shënim më të lehtë, Zuni i Nju Meksikos i quajnë Pleiada Yjet e Farës , sepse zhdukja e këtij grupi në qiellin e mbrëmjes çdo pranverë sinjalizon sezonin e mbjelljes së farave.

Si në mit ashtu edhe në shkencë, Plejadat janë yje vëllezër. Astronomët modernë thonë se yjet kanë lindur nga e njëjta re gazi dhe pluhuri rreth 100 milionë vjet më parë. Ky grumbullim i lidhur me gravitacion prej disa qindra yjesh duket rreth 430 vite dritë larg, dhe këta yje vëllezër lëvizin nëpër hapësirë ​​së bashku me rreth 25 milje në sekondë (40 km/sek). Shumë prej këtyre yjeve shkëlqejnë qindra herë më shumë se dielli ynë.

Fotogaleri e grupit të yjeve Pleiades

Grumbull Pleiades: Disqe të bardhë me dritë të ndezur të rrethuar nga fshikëza kaltërosh. John Haggart në Globe, Arizona, kapi këtë imazh të grupit Pleiades më 6 nëntor 2021. John shkroi: “Gjithmonë e kam dashur grupin e yjeve Pleiades që kur babai im dhe unë e nxirrnim teleskopin e tij kur isha fëmijë. ” Faleminderit, John! në Lunenburg, Massachusetts, bëri këtë imazh të Plejadave më 6 nëntor 2021. Michael shkroi: “Këtu është një imazh i M45 ose grupit yjor Pleiades që kam kapur. Është vërtet lart në qiell tani dhe është një objektiv i shkëlqyeshëm për disa shikime vizuale, si dhe imazhe. Më pëlqen shumë mjegullnaja e reflektimit blu në këtë grup, dhe është një nga objektet më të mira të qiellit të thellë në këtë kohë të vitit. Ndodhet vetëm 444 vite dritë larg në konstelacionin e Demit. Qielli i pastër!” Faleminderit, Michael!Grumbull i bardhë blu i yjeve dhe mjegullnaja e rrethuar nga pluhur portokalli dhe i zi dhe errësira me yje.Shikoni në Fotot e Komunitetit të EarthSky . | Soumyadeep Mukherjee në Pokhriabong, Bengali Perëndimor, Indi, bëri këtë imazh të Plejadave më 5 nëntor 2021. Soumyadeep shkroi: “Motrat mes pluhurit. Në kornizë: M45 dhe rrethina.” Faleminderit, Soumyadeep! Disa yje të bardhë të shndritshëm në njolla blu të ndezura dhe të ndezura kundër një sfondi yjor. Fred Espenak – i njohur si Z. Eclipse – postoi këtë imazh në EarthSky Facebook më 18 nëntor 2018. Ai shkroi: “M45, grupi yjor Pleiades. Është e dukshme në netët e nëntorit në qiellin lindor si një grumbull i vogël yjesh në formë grope. Padyshim një nga grupimet më të bukura të yjeve të hapura në qiell. Ky imazh është një grumbull prej 20 ekspozimesh individuale 5-minutëshe përmes një Astrografi Hiperbolik Takahashi Epsilon 180ED duke përdorur një Canon 6D DSLR. Faleminderit, Fred! | Claire L. Shickora shkroi nga Delight’s Hot Springs Resort në Kaliforni në fillim të nëntorit 2018: “Pleiades ishte i jashtëzakonshëm, edhe me ndotjen lokale nga drita!” Grumbullimi i yjeve Pleiades nga Ernie Rossi në Florida. Imazhi nga viti 2017. Russ Drum e dorëzoi atë dhe shkroi: “Pleiades (aka Seven Sisters) është një grumbull yjor i hapur i vendosur në yjësinë Demi Demi. Njihet gjithashtu si grupi i Halloëeen-it sepse është pothuajse lart në qiell në mesnatën e Halloëeen-it, 31 tetor.”

Përfundimi: Pleiades – ose Shtatë Motrat – është një grup yjor që është një objektiv i njohur për vëzhguesit në fund të vjeshtës dhe dimrit në hemisferën veriore.