Shkencëtarët krijojnë robot “zanash” me energji të dritës


A mund të zëvendësojnë një ditë bletët robotë të tillë?

Ky robot i ri i mrekullueshëm u frymëzua nga farat e luleradhiqes dhe kërkon vetëm një burim drite për ta fuqizuar atë.Nuk do t’i japë Tinkerbell një vrapim për paratë e saj së shpejti, por ky robot i ri mbresëlënës – i njohur si FAIRY (Robotët Flying Aero bazuar në Asamblenë e Materialeve Reaguese ndaj Dritës) – është pa dyshim unik dhe mund të krijojë një kategori krejtësisht të re të pajisje fluturuese të lehta.

I frymëzuar nga mënyra se si farat e luleradhiqes notojnë në erë, roboti përbëhet nga fije të vogla të trasha 14 mikron, të cilat janë të lidhura me një aktivizues të aktivizuar nga drita.

Kur drita shkëlqen në pajisje, fijet lëvizin, duke mundësuar një sërë konfigurimesh.

Pasi qimet e tij të vendosen në një mënyrë të caktuar, ai mund të fluturojë në ajër duke përdorur vetëm erën.

Dizajnerët e tij shpresojnë se një ditë mund të ndihmojë në zbutjen e humbjes së insekteve pjalmuese si bletët.

“FAIRY mund të fuqizohet dhe kontrollohet nga një burim drite, siç është një rreze lazer ose LED”, tha robotisti i Universitetit Tampere, Hao Zeng.

“Duket si fantashkencë, por eksperimentet e provës së konceptit të përfshira në kërkimin tonë tregojnë se roboti që kemi zhvilluar ofron një hap të rëndësishëm drejt aplikacioneve realiste të përshtatshme për pllenim artificial.”