Si u krijuan 2 miliardë kratere në Mars nga 1 asteroid


  • Rreth 2 milionë vjet më parë, një asteroid goditi Marsin dhe krijoi kraterin Corinto. Një sasi masive e mbeturinave më të vogla nga përplasja formoi gati 2 miliardë kratere të tjerë, më të vegjël në Mars.
  • Mbeturinat krijuan kratere të rinj, të vegjël deri në 1200 milje (2000 km) nga vendi fillestar i goditjes së asteroidit.
  • Shkencëtarët përcaktuan numrin e kratereve duke përdorur të dhënat e imazhit nga Mars Reconnaissance Orbiter.

1 asteroid = 2 miliard kratere

Rreth 2.3 milion vjet më parë – relativisht i fundit në kohën gjeologjike – një shkëmb hapësinor u përkul drejt Marsit. Ai u përplas në Planetin e Kuq, duke hedhur sasi masive të ejekteve nga krateri i tij i sapoformuar. Pa tektonikë pllakash dhe pak mot, Marsi mban ende plagët e atij ndikimi sot. Studiuesit numëruan krateret dytësore të formuara nga shkëmbinjtë fluturues marsianë dhe papastërtitë. A gjetën qindra? Mijera? Jo, studiuesit gjetën gati dy miliardë kratere më të vegjël! Këto kratere kanë një madhësi minimale prej 32 këmbësh (10 metra), të shtrirë deri në 1200 milje (2000 km) nga krateri kryesor. Studiuesit prezantuan gjetjet e tyre në Konferencën e Shkencës Hënore dhe Planetare .

Një krater i madh me ndikim dhe shumë më të vegjël

Ekipi ndërkombëtar i studiuesve u fokusua në një krater të quajtur Corinto, në veri të ekuatorit marsian në Elysium Planitia . Corinto është mjaft i madh, rreth nëntë milje (14 km) i gjerë dhe 0.6 milje (një km) i thellë. Pra, kur asteroidi i tij mëmë goditi Marsin, ai prodhoi shumë mbeturina të quajtura ejecta. Ndikimet dytësore krijuan kratere më të vegjël si brenda ashtu edhe jashtë kraterit kryesor.

Studiuesit përdorën të dhënat e imazhit nga HiRISE dhe Kamera e Konteksit ( CTX ) në Mars Reconnaissance Orbiter ( MRO ) për të studiuar Corinto. Gazeta thoshte :

Kompletet e të dhënave termike dhe të dukshme të imazhit orbital përdoren për të përshkruar kraterin, mbulesën e derdhjes, katër facialet e rrezeve dhe krateret dytësore, dhe për të vlerësuar moshën e ndikimit dhe numrin total të kraterave dytësorë

Studiuesit ekzaminuan pesë lloje të ndryshme krateresh rreth Corinto. Këto pesë grupe janë ato që njihen si facie. Secili grup është i dallueshëm në pamje, kryesisht për shkak të asaj se sa larg janë nga krateri Corinto. Krateret më të afërta me Corinto janë gjysmë rrethore dhe nuk kanë nxjerrjen e tyre. Ata gjithashtu kanë buzë të dallueshme. Por disa nga krateret më larg duken të gjatë dhe të ngushtë.
Studimet e kraterit kryesor treguan gjithashtu se toka ishte e ngopur me akull uji. Si rezultat, akulli i mbinxehur u degazua gjatë goditjes.Krateret në Mars
Shkencëtarët llogaritën se këndi i goditjes ishte rreth 30-45 gradë, me asteroidin që vinte nga veriu. Duke ardhur nga ai kënd verior, shumica e mbeturinave ranë përsëri në sipërfaqe në jug të kraterit.
Konsideroni distancën e madhe nga goditja kryesore deri në krateret më të largëta, një distancë e pabesueshme 1200 milje (2000 km). Do të ishte si një asteroid që godet Los Anxhelosin dhe mbeturinat arrijnë në gjysmë të rrugës nëpër Shtetet e Bashkuara deri në Dallas. Si mund të ketë qenë të dëshmosh atë ndikim dhe një dush masiv mbeturinash?
Përfundimi: Një asteroid krijoi një krater të madh marsian të quajtur Corinto, rreth 2 milionë vjet më parë. Mbetjet nga përplasja krijuan gjithashtu 2 miliardë kratere më të vegjël në Mars.