Skënderbeu-Petro Sota


Erdhi çasti, që gjysëm hënën të braktis

Ndjeu thirrjen e atdheut ;- kthehu biri im,

Me treqind kalorës, si një furtunë u nis,

Se edhe Kruja, do ta priste me gëzim.

Prandaj me emërin Gjergj të pagëzimit,

Me lotin në sy, po e thërriste vegjëlia,

Të gjitha trojet shqiptare, prej gëzimit,

E pritën si hero, se me atë erdhi liria.

Perandoria Osmane, nuk qe më e qetë,

Se gjysëm hëna, humbje të tjera pruri,

Gjergj Kastrioti, nëpër male e ka gjet,

Shqiponjën, që në flamur të kuq e vuri.

Ndërsa kokën e një cjapi me dy brirë,

Në përkrenaren e tij, çuditshëm ka vënë,

Shqipëria e vogël, po merr frymë e lirë,

Se në qiellin e saj s’ka më gjysëm hënë.

Kostandinapojën bizantine e pushtuan.

Tani krishtërimi kryeqendrën ka humbur,

Ushtri të mëdha, Skënderbeut i dërguan,

Por u kthyen me humbje dhe të mundur.

Në njëzet e katër beteja, osmanët i theu,

E iknin sulltanët, me gjysmën e ushtrisë,

Përballë perandorisë i vetëm Skënderbeu,

Por kishte me vete, malet e Shqipërisë.