Teleskopi Webb zbulon planetin 41 vite dritë larg


Teleskopi Webb zbulon planetin e tij të parë

Webb ka hapur një dritare të re në kozmos. 

Bota e sapo zbuluar, e cila është 41 vite dritë larg, ka pothuajse të njëjtën madhësi me Tokën.

Gjuetia për jetën jashtë sistemit tonë diellor në thelb zbret në gjetjen e planetëve që mund ta mbështesin atë, gjë që është edhe më shumë arsyeja pse ky zbulim debutues nga teleskopi hapësinor James Webb – i cili ka të ngjarë të çojë në një bollëk zbulimesh të tjera të ngjashme.

– Është kaq domethënëse.

I ndodhur 41 vite dritë larg në yjësinë Oktane, planeti – i quajtur LHS 475 b – është shumë i ngjashëm në madhësi me botën tonë dhe falë aftësive mbresëlënëse të James Webb, ne tashmë dimë shumë më tepër për të.

Ndërsa ka ende shumë punë për të bërë në analizimin e kësaj bote të re, shkencëtarët tashmë e dinë se ajo nuk ka një atmosferë të trashë mbytëse si Titan – që është një fillim i mirë.

“Këto rezultate të para vëzhgimi nga një planet shkëmbor i madhësisë së Tokës hapin derën për shumë mundësi të ardhshme për studimin e atmosferave të planetëve shkëmborë me Webb,” tha Mark Clampin i NASA-s.

“Webb po na afron gjithnjë e më shumë me një kuptim të ri të botëve të ngjashme me Tokën jashtë Sistemit Diellor dhe misioni sapo ka filluar.”