Vajza e Labërisë-Hiqmet Mehmetaj


Poezinë time me titull “Vajza e Labërisë ” e botuar, po e plotësoj me pjesën tjetër që nuk e di pse ma shkurtuan redaktorët .

Vendosa ta hedh të plotë .

VAJZA E LABĒRISË

Vajzë ëngjëllore, nga më paske zbritur,

Ti lulja e prillit në mermer skalitur,

Ballin e lëmuar si faqja në mollē,

Kush ta ka stolisur, ç’ishte ajo dorë ?!

Vetullat biskonjë ç’penelë t’i lyeu,

Flokët në frashër , vallë kush t’i ngjyeu

Sytë e kaltēruar nga ç’burim i more

Këmbēt as më thua , nga ç’statujë i zgjodhe ?!

Kush t’i lau faqet me djersēn e hënës,

Vetë Perëndia, a kujdesi i nēnës ?!

Gjoksin e praruar me çfarë e ke mbushur,

Shtalpë, apo djathë, a ftonj pa kēputur ?!

Nēpēr qiej yjet dergjen të ngujuar

Dhe hëna qyqare fshihet xhelozuar !

Bukuria jote dritën ua ka marrë,

Trupi yt i derdhur, në flori i larë.

Mos s’je e vërtetë, vallë mos je ëndērr,

Që vjen e më sjell mua goditjen në zemmēr !

Ah, moj ëndrra ime, pse ma solle pranë

Dhe më ngatërrove keqas me një zanë !

— Unē nuk jam ëndërr, po jam e vërtetë,

Vi prej maja malesh ku puthen me retë

Nga malet me borë , Çipini e Çika

Vi nga Kēndrevica, vi nga Bogonica.

Bashkë me sorkadhet, tok me to u rrita

Në pyjet e gjelbër me bredha e pisha,

Me zana e xhinde unë kam jetuar,

Zoti mē ka larë me ujë të bekuar.

Ujë bore piva ,tok me perēndeshat

Ku pinë luanët edhe luaneshat,

Vi nga ato male, jam zonjush’ e rëndë

Një fajkua mali mund të m’i marrë mëndtë.

— Dhe me atë dritë dhe me atë nur,

Vjen e më verbon ,sa dergjem sëmurë

Natēn , nēpër ëndërr bëlbëzoj e flas,

Si njē zog në erë ty të ndjek nga pas !