Vera do të jetë shumë e çuditshme: nxehtësia do të zëvendësohet menjëherë nga i ftohti arktik


Në mëngjesin e 8 majit, ndodhi një shpërthim i rëndësishëm diellor, i pari që nga viti 2014. Ishte evidente se nxjerrja e lëndës diellore po shkonte drejt e drejt Tokës, me stuhinë që pritej në 10-11 maj. Revistat shkencore raportuan një stuhi të konsiderueshme magnetike, por ajo nuk ishte jashtëzakonisht e fortë.

Përgatiti-Redaktori i rubrikës:”Mistere”.

Shkëlqimi mbuloi të gjithë planetin. Në Kubë, brenda tropikëve veriorë, ishte ndriçues. Dhe në Namibi, afër Polit të Jugut, tashmë po shkëlqente. Nëse nata ishte e kthjellët, ajo ishte e dukshme pavarësisht se ku ishe.

Qytetërimi ka mbijetuar

Pritjet ishin që komunikimet celulare dhe kompjuterët do të ndërpriteshin rëndë, të ngjashme me një përsëritje të fenomenit Carrington të vitit 1859. Megjithatë, ndërprerje të tilla nuk ndodhën. Elon Musk raportoi se disa nga satelitët e tij kishin probleme. Për më tepër, satelitët që monitoronin erën diellore u larguan përkohësisht jashtë linje, por më vonë u rivendosën në mënyrë autonome. Ndërkohë, operacionet në ISS mbetën të paprekura.

Çfarë përfundimesh mund të nxjerrim? A duhet të besojmë se qytetërimi ynë është i papërshkueshëm nga ndezjet diellore, duke pasur parasysh se komunikimi me valë të shkurtra nuk është mjeti ynë kryesor i komunikimit? Apo ka ndonjë ushqim tjetër?

Nga njëra anë, është e qartë se sistemet tona mund t’i rezistojnë një stuhie të fortë, pasi linjat e energjisë dhe komunikimet celulare mbetën të paprekura. Megjithatë, shkalla e vërtetë e Ngjarjes Carrington të 1859 në terma numerikë është e panjohur; matjet e këtyre parametrave nuk ishin të mundshme në atë kohë. Është e pasigurt nëse stuhitë tona aktuale mund të krahasohen me atë ngjarje historike, duke e lënë pyetjen të pazgjidhur.

Një stuhi me përmasa të ngjashme ndodhi në vitin 2003 dhe ishte edhe më e fuqishme. Në të vërtetë, kjo është vetëm hera e dytë në shekullin 21 që ndodh një ngjarje e tillë, por jo e para. Më parë, stuhi të ngjashme u vunë re në vitin 1989, kur ata çaktivizuan rrjetin elektrik në Quebec, Kanada. Sistemet energjetike të Shteteve të Bashkuara dhe Kanadasë janë disi të vjetruara, pa kufij të fortë sigurie të modeleve të epokës sovjetike.

Me pak fjalë, shijoni shfaqjen e dritës dhe më pas shkoni në shtëpi. Nuk po ndodh asgjë e jashtëzakonshme. Por nuk është kështu.

Së pari, për një kohë të panumërt këtë vit, aurora është kryesisht e dukshme në jug për disa arsye. Mesazhet nga veriu sugjerojnë një shfaqje më të zbehtë, ndoshta për shkak të motit më të dobët, fillimit të netëve të bardha ose thjesht sepse vëzhguesit e veriut janë mësuar të frekuentojnë aurorat. Shkaku i saktë mbetet i paqartë.

Së dyti, aurorat shfaqnin një nuancë kryesisht të kuqe. Ngjyra e një aurore ndikohet nga gazrat specifikë atmosferikë të përfshirë dhe nga energjia e procesit. Është vërejtur se haloja e kuqe është më e zakonshme në jug, ndërsa bërthama e gjelbër zakonisht shihet në veri.

Së treti, shumë përdorues online raportuan njëzëri një mungesë të pazakontë të ndjesive të motit sikur të ishin në mes të një stuhie, duke luftuar për të lëvizur.

Së fundi, është çështja e jonosferës duke u “rrëmbyer”. Duket se era diellore e ka lënë mënjanë. Megjithatë, krahasimi i lartësive në të cilat vepron era diellore me ato të jonosferës ngre disa pyetje hutuese.Besohet se Dielli ka qëndruar konstant në aktivitetin e tij, duke funksionuar në një orar të parashikueshëm. Megjithatë, jonosfera, e cila është vendimtare për ekzistencën tonë, ka pësuar ndryshime; është bërë më e dobët. Ky dobësim mund të jetë arsyeja për stuhitë e forta dhe aurorat e pazakonta që vëzhgojmë. Potencialisht, stacionet e fuqishme me frekuencë të ulët mund ta dëmtojnë atë. Për më tepër, eksperimente të ngjashme me HAARP, të cilat ngrohin jonosferën, ofrojnë ushqim për teoritë e konspiracionit. Së fundi, hipoteza sugjeron që jonosfera po përkeqësohet për shkak të mbeturinave hapësinore. Grimcat e vogla metalike po formojnë një fushë elektrike alternative, duke lënë në hije atë natyrore.

Po moti?

Shkencëtarë të shumtë pohojnë se stuhitë magnetike ndikojnë në mot, duke parashikuar një verë të pazakontë përpara. Ekzistojnë dy teori kryesore.

E para sugjeron që shkatërrimi i jonosferës shtrembëron fushën elektrike nën të, e cila është përgjegjëse për formimin e reve dhe cikloneve, duke çuar në anomalitë që vëzhgojmë.

Teoria e dytë parashtron se fusha magnetike e Tokës, kur kompresohet intensivisht nga aktiviteti diellor, fillon të lëkundet vazhdimisht dhe të rezonojë me atmosferën, duke shkaktuar shqetësime.

Pas shqyrtimit, këto hipoteza duket se nuk kundërshtojnë, por përkundrazi plotësojnë njëra-tjetrën. Besohet se kjo verë do të jetë mjaft e veçantë, me mundësi ngricash në korrik pas temperaturave tropikale.

Raundi i Dytë pasi ndezjet e klasës X janë ende në vazhdim

Në këtë moment, fusha magnetike është e qetë. Megjithatë, publikimet e specializuara bëjnë me dije se mbrëmja e së hënës do të ndriçohet sërish nga drita të rëndësishme .

Në të vërtetë, ndezjet diellore vazhdojnë në Diell, disa prej të cilave janë mjaft intensive.

Është krijuar një rrugë për plazmën diellore, me grimca të shumta që tashmë udhëtojnë përgjatë saj drejt Tokës. Kështu, plazma pritet të arrijë në afërsi të Tokës me shpërndarje minimale. Spektakli parashikohet të nisë me afrimin e natës.

A është kjo dita e tretë e stuhisë? Duket se është një përsëritje e ngjarjes së vitit 2003, megjithëse raportet tregojnë se stuhia e mëparshme ishte më intensive. Kjo mund të shkaktojë telashe për ata që janë të ndjeshëm ndaj ndryshimeve meteorologjike.

Në përgjithësi, dukuritë qiellore që ndodhin në mbrëmje janë shumë më tingëlluese se ato që ndodhin herët në mëngjes. Në të njëjtën mënyrë, hëna në rritje (në mbrëmje) shihet nga të gjithë, dhe hëna në rënie (në mëngjes) nga pakkush. Kështu jemi ne.Meqenëse kjo temë është me interes të madh, ka të ngjarë të rishikohet. Ndërkohë përgatituni për natën e ardhshme, e cila pritet të jetë edhe një herë e ndritshme.