Vrimat e zeza janë makina kohore


Vrimat e zeza janë makina kohore, me një kapje

Vrimat e zeza formojnë makineri natyrore të kohës që lejojnë udhëtimin në të kaluarën dhe të ardhmen. Por mos prisni që së shpejti të ktheheni për të vizituar dinosaurët. Aktualisht, ne nuk kemi anije kozmike që mund të na çojnë diku afër një vrime të zezë. Por, edhe duke lënë mënjanë këtë detaj të vogël, përpjekja për të udhëtuar në të kaluarën duke përdorur një vrimë të zezë mund të jetë gjëja e fundit që bëni ndonjëherë.

Çfarë janë vrimat e zeza?

Një vrimë e zezë është një objekt jashtëzakonisht masiv që zakonisht formohet kur një yll që vdes shembet në vetvete. Ashtu si planetët dhe yjet, vrimat e zeza kanë fusha gravitacionale rreth tyre. Një fushë gravitacionale është ajo që na mban të mbërthyer në Tokë dhe ajo që e mban Tokën të rrotullohet rreth diellit.

Si rregull, sa më masiv të jetë një objekt, aq më e fortë është fusha e tij gravitacionale. Fusha gravitacionale e Tokës e bën jashtëzakonisht të vështirë arritjen në hapësirë. Kjo është arsyeja pse ne ndërtojmë raketa: Ne duhet të udhëtojmë shumë shpejt për të dalë nga graviteti i Tokës. Fusha gravitacionale e një vrime të zezë është aq e fortë sa as drita nuk mund t’i ikë. Kjo është mbresëlënëse, pasi drita është gjëja më e shpejtë e njohur për shkencën!

Rastësisht, kjo është arsyeja pse vrimat e zeza janë të zeza: Ne nuk mund ta largojmë dritën nga një vrimë e zezë, ashtu siç mund të kërcejmë një elektrik dore nga një pemë në errësirë.

Hapësira e shtrirjes

Teoria e përgjithshme e relativitetit e Albert Ajnshtajnit na thotë se materia dhe energjia kanë një efekt kurioz në univers. Materia dhe energjia përkulin dhe zgjasin hapësirën. Sa më masiv të jetë një objekt, aq më shumë shtrihet dhe përkul hapësirën rreth tij.

Një objekt masiv krijon një lloj lugine në hapësirë. Kur objektet afrohen, ato bien në luginë. Kjo është arsyeja pse, kur i afroheni mjaftueshëm ndonjë objekti masiv, duke përfshirë një vrimë të zezë, bini drejt tij. Është gjithashtu arsyeja pse drita nuk mund t’i shpëtojë një vrime të zezë: Anët e luginës janë aq të pjerrëta saqë drita nuk po shkon aq shpejt sa të dalë jashtë.

Lugina e krijuar nga një vrimë e zezë bëhet gjithnjë e më e pjerrët kur i afroheni nga një distancë. Pika në të cilën bëhet aq e pjerrët sa drita nuk mund të ikë është horizonti i ngjarjeve . Horizontet e ngjarjeve nuk janë interesante vetëm për udhëtarët e mundshëm në kohë: ato janë gjithashtu interesante për filozofët, sepse ato kanë implikime për mënyrën se si ne e kuptojmë natyrën e kohës .

Koha e shtrirjes së vrimave të zeza

Kur hapësira është e shtrirë, po ashtu është edhe koha. Një orë që është afër një objekti masiv do të trokasë më ngadalë se një orë që është afër një objekti shumë më pak masiv. Një orë afër një vrime të zezë do të trokasë shumë ngadalë në krahasim me atë në Tokë. Një vit pranë një vrime të zezë mund të nënkuptojë 80 vjet në Tokë, siç mund ta keni parë të ilustruar në filmin Interstellar .

Në këtë mënyrë, ju mund të përdorni vrimat e zeza për të udhëtuar në të ardhmen. Nëse dëshironi të hidheni në të ardhmen e Tokës, thjesht fluturoni pranë një vrime të zezë dhe më pas kthehuni në Tokë. Nëse i afroheni mjaftueshëm qendrës së vrimës së zezë, ora juaj do të trokasë më ngadalë, por ju duhet të jeni ende në gjendje të arratiseni për sa kohë që nuk kaloni horizontin e ngjarjeve.

Llak në kohë

Po për të kaluarën? Këtu gjërat bëhen vërtet interesante. Një vrimë e zezë e përkul kohën aq shumë sa mund të mbështillet përsëri në vetvete.

Imagjinoni të merrni një fletë letre dhe t’i bashkoni të dy skajet për të formuar një lak. Kjo është ajo që një vrimë e zezë duket se i bën kohës. Kjo krijon një makinë natyrale të kohës. Nëse do të mund të futeshe në një farë mënyre në lakun, të cilin fizikanët e quajnë një kurbë e mbyllur kohore, do ta gjeje veten në një trajektore nëpër hapësirë ​​që fillon në të ardhmen dhe përfundon në të kaluarën.

Brenda lakut, do të zbuloni gjithashtu se shkaku dhe efekti janë të vështira për t’u zgjidhur. Gjërat që janë në të kaluarën bëjnë që gjërat të ndodhin në të ardhmen, të cilat nga ana tjetër bëjnë që gjërat të ndodhin në të kaluarën!

Kapja

Pra, ju keni gjetur një vrimë të zezë dhe dëshironi të përdorni anijen tuaj të besueshme kozmike për t’u kthyer dhe për të vizituar dinosaurët. Paç fat.

Janë tre probleme. Së pari, ju mund të udhëtoni vetëm në të kaluarën e vrimës së zezë. Kjo do të thotë se nëse vrima e zezë është krijuar pasi dinozaurët kanë vdekur, atëherë nuk do të mund të ktheheni mjaft larg.

Së dyti, ndoshta do t’ju duhet të kaloni horizontin e ngjarjeve për të hyrë në lak. Kjo do të thotë që për të dalë nga cikli në një kohë të caktuar në të kaluarën, do t’ju duhet të dilni nga horizonti i ngjarjeve. Kjo do të thotë të udhëtosh më shpejt se drita, gjë që ne jemi shumë të sigurt se është e pamundur.

Së treti, dhe ndoshta më e keqja nga të gjitha, ju dhe anija juaj do t’i nënshtroheni spagetitifikimit . Tingëllon e shijshme, apo jo? Mjerisht, nuk është. Ndërsa kalonit horizontin e ngjarjeve, do të shtriheshit, si një petë. Në fakt, ndoshta do të shtriheshe aq i hollë sa që do të ishe thjesht një varg atomesh që rrotullohen në zbrazëti.

Pra, ndërkohë që është argëtuese të mendosh për vetitë e vrimave të zeza që shtrembërojnë kohën, për të ardhmen e parashikueshme ajo vizitë tek dinosaurët do të duhet të qëndrojë në fushën e fantazisë.

Sam Baron , Profesor i Asociuar, Filozofia e Shkencës, Universiteti Katolik Australian

Përfundimi: Vrimat e zeza janë makina kohore që mund të udhëtojnë në të ardhmen dhe të kaluarën. Por nuk është aq e thjeshtë.

Zërat e EarthSky