Zbulimi i asteroideve pranë diellit me Neomir


Koncepti i artistit për misionin e planifikuar NEOMIR të ESA, i cili do të kërkojë asteroidë që vijnë nga drejtimi i diellit. Ata asteroidë paraqesin një rrezik të veçantë për Tokën, sepse ne nuk mund t’i shohim paraprakisht. Por NEOMIR do të orbitojë në pikën e parë të Lagranzhit ( L1 ). Ai do të veprojë si një sistem paralajmërues për asteroidët që vijnë nga pjesa e diellit e qiellit. Ai do të jetë në gjendje të zbulojë asteroidë me një diametër prej të paktën 20 metrash, të paktën 3 javë përpara një përplasjeje në Tokë. 

Shikimi i asteroidëve pranë diellit

Astronomët kanë arritur të zbulojnë edhe asteroidë të vegjël që mund të shkojnë drejt Tokës. Por një numër i panjohur asteroidësh kanë shtigje që mund t’i çojnë drejt nesh nga drejtimi i diellit . Dhe është e vështirë – ose e pamundur – të dallosh ata asteroidë që vijnë drejt nesh. Misioni i planifikuar NEOMIR i ESA do të orbitojë midis Tokës dhe diellit në pikën e parë të Lagranzhit ( L1 ). Ai do të veprojë si një sistem paralajmërimi i hershëm për asteroidët – 65 këmbë (20 metra) dhe më të mëdhenj – që instrumentet në sipërfaqen e Tokës nuk mund t’i shohin.

NEOMIR qëndron për Misionin e Objekteve Pranë Tokës në Infra të Kuqe.

Asnjë paralajmërim për Chelyabinsk

Askush nuk e pa meteorin Chelyabinsk që vinte më 15 shkurt 2013. Vetëm pas lindjes së diellit në një ditë dimri të qetë dhe me diell, një asteroid 65 këmbë (20 metra) goditi atmosferën mbi malet Ural në Rusi me një shpejtësi prej më shumë se 11 milje në sekondë (18 km/s).

Ky shkëmb relativisht i vogël iu afrua Tokës nga shumë afër drejtimit të diellit. Ai shpërtheu në atmosferë dhe krijoi një valë tronditëse që dëmtoi mijëra ndërtesa, duke thyer xhamat dhe duke plagosur afërsisht 1500 njerëz nga fluturimi i copave të xhamit. Për më tepër, ai ishte asteroidi më i madh që goditi Tokën në më shumë se një shekull.

Statistikisht, asteroidët e kësaj madhësie godasin Tokën rreth një herë në 50-100 vjet. Asteroidët më të mëdhenj janë shumë më pak të zakonshëm, por bëjnë shumë më shumë dëme. Për fat të mirë, asteroidët më të mëdhenj janë shumë më të lehtë për t’u zbuluar.

Në fakt, ne kemi zbuluar pothuajse të gjithë asteroidët me përmasa më të mëdha se 1/2 milje (1 km). Megjithatë, asteroidët e vegjël dhe të mesëm janë më të zakonshëm dhe ende mund të bëjnë dëme të mëdha. Për fat të mirë, kohët e paralajmërimit prej disa ditësh mund të jenë të mjaftueshme që autoritetet lokale të njoftojnë publikun për t’u mbajtur larg dritareve apo edhe për të evakuuar një zonë lokale.

Paralajmërim i hershëm për asteroidët pranë diellit

NEOMIR na jep një mundësi për të devijuar një asteroid të madh ndoshta vite më parë. Dhe, ai mund të sigurojë të dhëna për autoritetet lokale për t’i mbajtur komunitetet të informuara për shpërthimet e mundshme të ajrit javë përpara. NEOMIR do të mbushë një boshllëk në aftësitë tona aktuale të zbulimit të asteroideve.

Misioni NEOMIR do të orbitojë në pikën e parë të Lagranzhit ( L1 ) midis diellit dhe Tokës. Kështu, ai do të ketë një pamje të vazhdueshme të asteroidëve që mund të vijnë drejt Tokës nga drejtimi i diellit. I ndodhur jashtë atmosferës shtrembëruese të Tokës, NEOMIR do të vëzhgojë në dritën infra të kuqe. Ai do të monitorojë një unazë të ngushtë rreth diellit që është e pamundur të vëzhgohet nga toka.

Duke bërë vëzhgime në pjesën infra të kuqe të spektrit të dritës, NEOMIR do të zbulojë nxehtësinë e emetuar nga vetë asteroidët. Kjo nxehtësi nuk mbytet nga rrezet e diellit. Atmosfera e Tokës thith këtë emetim termik, por nga hapësira NEOMIR do të jetë në gjendje të shohë më afër diellit sesa ne aktualisht mundemi nga Toka.

Pra, asteroidët 65 këmbë (20 metra) dhe më të mëdhenj që shkojnë drejt Tokës duhet të zbulohen nga NEOMIR të paktën tre javë përpara. Në skenarin më të keq, në të cilin asteroidi dallohet duke kaluar pranë anijes kozmike, do të merrnim një paralajmërim minimal prej tre ditësh. Kjo është shpejtësia më e shpejtë që një asteroid mund të lëvizë nga L1 në Tokë.

Statusi i misionit

NEOMIR është aktualisht në fazën e hershme të studimit të misionit. Përfundimisht, data e planifikuar e nisjes së një misioni NEOMIR do të ishte rreth vitit 2030. NEOMIR do të plotësonte misionin NEO Surveyor të NASA-s. Misioni i financuar nga SHBA duhet të përmbushë mandatin e Kongresit të SHBA për të zbuluar 90% të objekteve afër Tokës me diametër më të madh se 460 këmbë (140 metra). NEOMIR është projektuar për t’u fokusuar në ndikimet e afërta të çdo madhësie.

Përfundimi: NEOMIR – një sistem i hershëm paralajmërues asteroid – do të synojë asteroidët pranë diellit. Ai do të kërkojë dhe monitorojë asteroidë 65 këmbë (20 m) dhe më të mëdhenj.