Studimet e reja sugjerojnë se megastrukturat e alienëve të ‘sferës së Dysonit’ mund të rrethojnë të paktën 7 yje në galaktikën tonë


Harry Baker

Studiuesit kanë identifikuar të paktën shtatë yje në galaktikën tonë që mund të rrethohen nga megastruktura aliene super të avancuara, të njohura si sferat Dyson. Megjithatë, ky nuk është shpjegimi i vetëm për këto yje.

Interpretimi i një artisti të një sfere dyson

Shkencëtarët kanë identifikuar të paktën shtatë yje që mund të rrethohen nga sferat Dyson. (Kredi i imazhit: Marc Ward/Stocktrek Images/Getty)

Të paktën shtatë yje në Rrugën e Qumështit tregojnë shenja të strehimit potencial të një forme hipotetike, super të avancuar të teknologjisë aliene të njohur si sfera Dyson , pohojnë shkencëtarët. Ndërsa studiuesit nuk mund të jenë plotësisht të sigurt se këta yje presin qytetërime inteligjente, ata padyshim që do të zgjojnë interesin e shkencëtarëve që kërkojnë jetë jashtëtokësore në kozmos.  

Fizikani teorik Freeman Dyson propozoi për herë të parë sferat Dyson në vitin 1960 . Ideja e përgjithshme është se qytetërimet aliene superiore teknologjikisht mund të ndërtojnë struktura gjigante që rrethojnë yjet e tyre në shtëpi, ose rreth vrimave të zeza , në mënyrë që të shfrytëzojnë prodhimin gjigant të energjisë së objekteve dhe të avancojnë më tej qytetërimet e tyre. Versioni më ekstrem i këtyre megastrukturave do të ishte një sferë e madhe që përfshin një yll të tërë, dhe versionet më të vogla mund të përfshijnë stacione unazore dhe tufa pasqyrash gjigande.

Ndërsa shkencëtarët argumentojnë mbi gjasat që një qytetërim të bëhet ndonjëherë mjaft i avancuar për të ndërtuar struktura të tilla behemothike, studiuesit mendojnë se nëse sferat e Dysons ekzistojnë, ne ndoshta duhet të jemi në gjendje t’i dallojmë ato . Kjo është për shkak se, nëse një sferë Dyson do të rrethonte një yll të huaj, nxehtësia nga ai yll do të shkaktonte ngrohjen e sferës dhe të lëshonte sasi të mëdha rrezatimi infra të kuqe . 

Si rezultat, gjuetarët e sferave të Dyson kërkojnë pika në këto gjatësi vale, të njohura si emetimet e tepërta infra të kuqe (IEE), midis spektrave të yjeve të largët. Ato janë një nga teknikat kryesore që kërkojnë astronomët e gjuetisë së alienëve – krahas sinjaleve të çuditshme të radios , gazeve serrë atmosferike dhe dritës artificiale.

E ngjashme: Cilat janë provat më të mira që kemi gjetur për jetën aliene?

Interpretimi i një artisti i një tufe pasqyrash që rrethojnë një yll
Variacionet e sferës Dyson, të tilla si një tufë Dyson, mund të lëshojnë gjithashtu IEE.(Kredi i imazhit: Getty Images)

Në një studim të ri, të botuar më 6 maj në revistën Monthly Notices of the Royal Astronomical Society , studiuesit përdorën një program kompjuterik për të kërkuar IEE mes më shumë se 5 milionë yjeve në galaktikën tonë të anketuar nga një sërë observatorësh të ndryshëm, duke përfshirë Agjencinë Evropiane të Hapësirës . Anija kozmike Gaia e NASA-s, Eksploruesi i Sondazhit Infrared me Fushë të Gjerë (WISE) dhe Two Micron All-Sky Survey (2MASS). Çuditërisht, ky program identifikoi shtatë kandidatë të fortë për yje të lidhur me sferën. 

Të shtatë yjet e theksuar nga studimi janë yje xhuxh M – një klasë yjesh të sekuencës kryesore që janë më të vegjël dhe më të zbehtë se dielli . Ata janë të vendosur të gjithë brenda 1000 vite dritë nga Toka, shkruajnë studiuesit .