Arsyet e zemrës-Petrit Qori


Lirika 🎶 23 .

Arsyet e zemrës .

Më kot u dredhon vështrimeve të mia ,

nga lulja në lule ti flutur bredharake ,

mbi shpinën time do të marr shaluar ,

si kali i harbuar nga epshet shtazarake .

Me shpejtësinë e erës kur t’u kalosh pranë ,

lulet do të vështrojnë me kokën ulur ,

më shumë se çdo gjë do të donin atë çast ;

Ah , sikur natyra ti kish bërë flutur !

Më kot mërziteni ju lulet e mia ,

natyra ju ka bërë në vendin e duhur ,

një flutur pa aromë mbi shpinën e një kali ,

qëndron veçse , veçse për tu dukur .

E di që një ditë do ngelem i penduar ,

ashtu si ju lulet dhe unë do jem vyshkur ,

flutura harakate do më jetë larguar ,

mbi shpinën e ndonjë mëzi gati në të rritur .

Por çasti është çast e duhet shijuar ,

edhe ta di që në ferr do shkoj ,

s’gjykohet një zemër kur është e dashuruar ,

pse mendjen se pyeti ; – si do përfundoj .