Asteroidi 319 Leona kaloi  dje përballë yllit Betelgeuse dhe duket se vetëm për disa sekonda e ka ulur shkëlqimin


Asteroidi 319 Leona kaloi  dje përballë yllit Betelgeuse dhe duket se vetëm për disa sekonda e ka ulur shkëlqimin dhe nuk e ka fshehur plotësisht, të paktën nga këndvështrimi i Italisë. “Gjembat” ose linjat e shkëlqimit zhduken shkurtimisht. 

Ylli i ndritshëm Betelgeuse u bë më i zbehtë – dhe, për vëzhguesit me përvojë që përdornin pajisjet e duhura, pothuajse u zhduk – natën e kaluar (natën e 11 dhjetorit 2023). Ngjarja ndodhi teksa asteroidi Leona kaloi para yllit. Por ngjarja ishte e shpejtë! Dhe ishte delikate: një zbehje momentale e yllit.

Tweet-i i mësipërm – nga Italia – tregon atë që syri do të kishte parë: një zbehje, por jo një zhdukje totale.

Eklipsi Betelgeuse më 11 ose 12 dhjetor

Betelgeuse është një yll i famshëm supergjigant i kuq në yjësinë Orion Gjuetari. Para ngjarjes, drita e Betelgeuse ishte parashikuar të dukej e zbehtë ose e shuar për deri në 7 sekonda. Por ne nuk pamë asnjë raport për zbehjen e tij për kaq gjatë (disa mund të vijnë akoma).Ngjarja u zhvillua në orën 1:24:54 UTC më 12 dhjetor 2023.

Betelgeuse është një yll me temperament

Betelgeuse është tashmë i famshëm për mënyrën se si ndryshon në shkëlqim. Dhe, që nga viti 2019, ka pasur një rritje të dukshme në ndriçimin dhe zbehjen e Betelgeuse. Është ylli supergjigant i kuq më i afërt me Tokën, i shtrirë rreth 1000 vite dritë larg. Ai do të shpërthejë një ditë, megjithëse kjo mund të jetë sot ose mijëra vjet nga tani. Një gazetë në vitin 2023 thoshte se mund të shpërthejë brenda “dhjetëra viteve”. Kjo do të ishte e mahnitshme për të parë!

Nëse do të shpërthente, ne do ta shihnim atë si një yll tepër të ndritshëm, madje i dukshëm në dritën e ditës për afërsisht një vit, derisa u shua plotësisht, duke lënë një errësirë ​​aty ku ishte shpatulla e Orionit. Për fat të mirë, Toka është shumë larg që ky shpërthim të dëmtojë, aq më pak ta shkatërrojë.