Asteroidi me madhësi aeroplani u gjet 2 ditë pas rrëzimit në Tokë


Kelly Kizer Whitt

Asteroid i fshehur nga shkëlqimi i diellit

Më 15 korrik 2023, observatori ATLAS në Afrikën e Jugut zbuloi një asteroid deri në 200 këmbë (60 m) në madhësi dy ditë pasi ai kaloi më afër Tokës. Astronomët caktuan asteroidin 2023 NT1. Dhe NASA e quajti atë me madhësi aeroplani . Krahasoni 2023 NT1 me asteroidin që goditi Arizonën rreth 50,000 vjet më parë, duke lënë kraterin e madh e të famshëm Barringer, i njohur ndryshe si Krateri i Meteorit . Asteroidi që bëri kraterin e Meteorit mund të ketë qenë vetëm pak më i vogël (rreth 160 këmbë ose 50 m në madhësi). Asteroidi i sapo zbuluar kaloi vetëm në një të katërtën e distancës së Hënës. Ai iu afrua më së shumti Tokës në orën 10:12 UTC më 13 korrik 2023.

Na mungonte. Nuk ishte një kërcënim për Tokën. Por pse një nga observatorët tanë nuk e mori atë më shpejt? Arsyeja është se asteroidi na erdhi nga drejtimi i diellit, një pikë e njohur e dobët në mbrojtjen tonë kundër shkëmbinjve hapësinorë.

Por Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) ka një plan për të mbështetur këtë pikë të dobët.

Një plan për të zbuluar asteroidët nga dielli

ESA ka një mision të planifikuar të quajtur NEOMIR që do të zbulojë asteroidët që vijnë nga drejtimi i diellit. Misioni NEOMIR do të rrotullohet midis Tokës dhe diellit në pikën e parë të Lagranzhit ( L1 ). Ai do të veprojë si një sistem paralajmërimi i hershëm për asteroidët – 65 këmbë (20 m) dhe më të mëdhenj – që instrumentet në sipërfaqen e Tokës nuk mund t’i shohin. Ana negative është se lëshimi i NEOMIR nuk është deri në vitin 2030.

Një tjetër asteroid i dukshëm që u drejtua drejt Tokës nga drejtimi i diellit ishte meteori Chelyabinsk . Ky asteroid u shpërtheu në atmosferë më 15 shkurt 2013, mbi Rusi. Shkencëtarët vlerësojnë se ishte 65 këmbë (20 m) në madhësi. Ai shpërtheu në atmosferë dhe krijoi një valë tronditëse që dëmtoi mijëra ndërtesa, duke thyer xhamat dhe duke plagosur afërsisht 1500 njerëz nga fluturimi i copave të xhamit. Për më tepër, ai ishte asteroidi më i madh që goditi Tokën në më shumë se një shekull.

Toka në galerinë e xhirimeve kozmike

Asteroidët që kalojnë pranë Tokës nuk janë asgjë e re. Për fat të mirë, shumica e këtyre asteroidëve janë mjaft të vegjël ose kalojnë shumë herë distancën e hënës nga Toka, ose të dyja.

Vetëm muajin e kaluar, asteroidë me madhësi të një shtëpie dhe me madhësi autobusi kaluan brenda orbitës së Hënës vetëm një ditë larg njëri-tjetrit. Brenda vitit të kaluar, disa asteroidë të vegjël kanë hedhur copa meteorësh në Tokë. Një shkëmb i vogël hapësinor (3 m) spërkati meteoritët mbi Francë në shkurt . Një tjetër meteor ka rënë në Kanada në nëntor 2022 .

| Asteroidi 2023 NT1 fluturoi 1/4 e distancës së hënës pranë Tokës më 13 korrik 2023. Toka është në qendër të këtij diagrami, me ovalin që përfaqëson orbitën e hënës dhe shigjetën e gjelbër shtegun e 2023 NT1. Shkencëtarët nuk e zbuluan asteroidin deri më 15 korrik 2023, sepse ai iu afrua Tokës nga drejtimi i diellit. Imazhi përmes NJAB .

Përfundimi: Një asteroid me madhësi aeroplani erdhi brenda 1/4 e distancës së hënës nga Toka më 13 korrik 2023. Megjithatë, shkencëtarët nuk e zbuluan asteroidin vetëm dy ditë pas afrimit të tij më të afërt.