“Buzëqeshje në mjegull”-Eqerem Canaj


Poezi

Asi i letrave te vrerdha,

i vecanti, i pa arritshmi,

kah piqet buka ne diell niet,

ndonese i mbyllur brenda shishes,

me tape plastike vulosur :

e priti Akademia e Shkencave,

thinjoshet e kohes se thinjur.

I ftuari rrasur ne nje shtjelle ere,

te cilin, pasi beri kembe ne shtetin e kuq,

shtjella e harboi kupoles se kryeqytetit,

pastaj,furi Dajtit a Bizes, kundit,

maleve te bardha e juginave te egra :

atje ku i pati shkelur kemba dikur,

te lexonte lendinat, ku shkrimet mbjelle.

Keshtu, ne dite marsi, u mblodhen te gjithe,

akademiket mjekroshe, vajzat dhe une,

dhe folen ligjiratoret per artin e kulluar,

vlerat, drite – hijet, rrezatimin…

mbi kryet e Tiranes dielli bente flirt :

kamerat frymemarrje ethesh perpinin.

Ndersa u pozicionova para mikrofonit,

si dhe dy thellezat e trembura te shpatit.

bresheria e trokitjeve prune ate shtjelle ere,

edhe nje tufe bilbilash mbi gjetin e gjelber,

m’u firuan fjalet, m’i rrembeu era :

kur sallen e pushtoi ligjerimi i bilbilave,

ne mjegull m’u shfaq buzeqeshja e tij e aret.

______________________________

* Nderim per shkrimtarin Naum Prifti te cilin Akademia e Shkencave e R Sh, me 12 mars 2024,i akordoi titullin”Mjeshtri i prozes se shkurter”, ne nje aktivitet enkas, ku, si bashkudhetar ne kohe, ligjirova edhe une me kumtesen”Rreth personalitetit letrar te Naum Priftit”.