Çu bë piramida e katërt e Gizës?Gezim LlojdiaGezim Llojdia
1.
Të dhëna të reja , që zbulohen nga botimi i librave nxjerrin në dritë fakte, që si kemi njohur më parë.
-A ka pasur një piramidë të katërtë nëse po, kush e di ku është dhe ku gjendet piramida e katërtë dhe kush e vërteton se ajo ka ekzistuar?
-Me çfarë materiali ishte bërë piramida e katërt e Gizës?
…Nëse i referohemi V. Verma ai thotë se :Sipas një kapiteni dhe studiuesi të marinës daneze, i cili jetoi disa shekuj më parë, ishte piramida e katërt e madhe në Giza. Në vitet 1700, marinari Frederic Norden udhëtoi në të gjithë Egjiptin. Ai përshkroi me detaje atraksionet lokale, duke bërë shënime dhe vizatime të gjera për gjithçka që e rrethonte. Studiuesi regjistroi absolutisht gjithçka, që ngjallte interesin e tij, duke përfshirë njerëzit, monumentet e faraonëve, arkitekturën, instalimet,
hartat, etj.
Të gjitha të dhënat e mbledhura u botuan më pas në librin: “Voyage d’Egypte et de Nubie”.
2.

Në librin e tij, Nordern përshkruan piramidën e katërt të madhe të Gizës:
…”Janë katër prej tyre, të cilat tërheqin vëmendjen e kureshtarëve”.
Por ka vetëm tre piramida të mëdha në kohën tonë në Giza! Sidoqoftë, Norden madje vizaton piramidën e katërt në librin e tij. Udhëtari jep një përshkrim të objektit misterioz. Sipas tij, njëra nga katër piramidat ishte e ndryshme nga të tjerat. Ajo ishte bërë nga një material i ngjashëm me granitin e zi të ngurtë dhe dallohej në sfondin e objekteve të tjera të ngjashme. Studiuesit zyrtarë, megjithatë, priren të hedhin poshtë faktin se piramida e katërt e zezë në Giza ekzistonte vërtet. Shkencëtarët sugjerojnë se Norden mund të ngatërrojë një nga piramidat e vogla që rrethojnë kompleksin kryesor me një piramidë tjetër të madhe, por kjo është shumë e dyshimtë, sepse Norden e përshkruan piramidën e katërt me shumë saktësi. Dhe shkruan se është prej guri të zi. Megjithatë, piramidat e vogla janë të gjitha prej guri ranor,thotë V.Verma.
…Është interesante se përshkrimi i piramidës së katërt dhe ilustrimet e Norden janë të një cilësie të shkëlqyer.
Dhe prej tyre, është e qartë se piramida e katërt e zezë ndodhet në një distancë nga tre piramidat kryesore të Gizës. Në librin e tij, Norden tregon gjithashtu ekzistencën e shtatë (ndoshta edhe tetë) piramidave më të vogla në pllajën e Gizës.
Pra çu bë piramida?
Ka disa opsione.
– Ose Norden e ka mashtruar qëllimisht botën shkencore, ose piramida ka ekzistuar vërtet.

– Por ku mund të zhdukej?
Në fund të fundit, nuk u gjetën mbeturina dhe gjurmë.Po, gjithçka është e thjeshtë. Ose është marrë nga Ufot ose Norden ka vizituar një univers paralel,përfundon Verma.

3.

Autori i këtij misteri ka shkruar rreth vitit 1700, pra kohë e largët kur marinari Frederic Norden, udhëtoi në të gjithë Egjiptin. Ka dilema të tjera të cilat thonë se përse kjo piramidë nuk u pa nga autorë të tjerë apo udhëtarë, që kanë vizituar Gizën aso kohe?
Ka më shumë se 100 piramida të mbijetuara, por më e famshmja është Piramida e Madhe e Gizës në Egjipt që qëndron në më shumë se 137 m.

Shumica e tyre u ndërtuan si varre një vend pushimi i fundit për mbretërinë e Egjiptit.

Çështja se kush i ndërtoi piramidat dhe si, është debatuar prej kohësh nga egjiptologët dhe historianët. Duke qëndruar në bazën e piramidave në Giza, është e vështirë të besohet se ndonjë nga këto monumente të mëdha mund të jetë ndërtuar gjatë jetës së një faraoni.
Herodoti, historiani grek ,që shkroi në shekullin e 5-të pes, është kronisti dhe historiani më i hershëm i njohur i epokës piramidale egjiptiane. Sipas llogarive të tij, forca punëtore që ndërtoi Khufu ishte gjithsej më shumë se 100,000 njerëz. Por Herodoti i vizitoi piramidat 2700 vjet pasi u ndërtuan dhe figura e tij mbresëlënëse ishte një supozim i edukuar, bazuar në thashethemet. Egjiptologët modernë, besojnë se numri real është më afër 20,000.

4.

…Pseudo-
arkeologjia vjen në shumë forma, por mbështetet në të njëjtin argument thelbësor, shkruajnë studiuesit. Njerëzit e së kaluarës nuk kishin njohuri, teknologji
ose aftësi për të arritur gjithçka, që thuhet se kishin arritur, kështu që dikush ose diçka tjetër ishte përfshirë. Përkrahësit e alienëve të lashtë do t’ju tregojnë piramidat e mëdha të Egjiptit, për shembull, ose linjat Nazca të Perusë ishin me të vërtetë për shkak të jashtëtokësorëve, ndërsa do t’ju thonë se ato janë ndërtuar nga banorët e Atlantidës, ose një tjetër “qytetërimi shumë të avancuar” që ka jetuar më shumë se 13,000 vjet. më parë.
Arkeologët shpesh akuzohen për komplot për të fshehur :“Të vërtetën” e këtyre historive.
Në vitin 2013, gërmuesit në shkretëtirën lindore të Egjiptit në Gjirin e Suezit zbuluan instalimin e portit më të lashtë në botë në Ëadi el-Jarf.
Këtu ata zbuluan një arkë që përmban papiruset më të vjetra të gdhendura (rreth 2607-5 pes). Dhe në këtë ata gjetën: “Dëshmi unike dhe të paprecedentë në lidhje me një nga monumentet më të famshëm në botë”, që ka frymëzuar dhe hutuar vizitorët për gati pesë mijëvjeçarë: Piramidën e Madhe të Gizës.

Burrat e vegjël të gjelbër ose spekulimet Atlantike janë njëkohësisht dështim dhe përdorim i tepruar i imagjinatës. Por piramidat, natyrisht, janë magjepsëse. Për Piramidën e Madhe, gurthyesit e mbretit Khufu skalitën me dorë më shumë se gjashtë hektarë shkëmb për të rrafshuar pllajën dhe për të formuar një themel bazë, në shkallë legjendare saktësie në lidhje me Tokën dhe qiejt. Mendohet se vetëm rampat e transportit të blloqeve përmbanin deri në 400,000 metra kub rërë dhe shkëmb dhe ndoshta arrinin vetëm një të pestën e rrugës deri në ndërtesë. Muratorët kanë veshur saktësisht 67127 metra katrorë të sipërfaqes së jashtme të shtresës së piramidës me dalta bakri sa gjerësia e gishtit tregues.

Një “shqetësim njerëzor në shkallë gjeologjike”, kompleksi funerar i Piramidës së Madhe ishte aq i madh sa që përfshinte piramida të tjera. Vendi i ndërtimit përmbante gjithashtu një qytet të tërë administrativ “një lloj ekuivalenti egjiptian i Mbretërisë së Vjetër të Versajës” i kompletuar me një port artificial në brendësi për të përfituar nga përmbytja e Nilit.