“Gilgamesh” gjendet i varrosur në Irak?


Screenshot

Në hapësirën e madhe të Mesopotamisë së lashtë, mes rërës së kohës, shtrihet një përrallë që kapërcen sferat e mitit dhe realitetit. Hyni në mbretërinë e mbretit Gilgamesh, një figurë e mbështjellë me mister dhe që pëshpëriti thashetheme për origjinë jashtëtokësore. Për ata që gërmojnë në analet e historisë me një sy drejt yjeve, legjenda e Gilgameshit merr një dimension krejtësisht të ri – atë që ndez imagjinatën dhe trazon shpirtin.

Imagjinoni këtë: një qytetërim në prag të zbulimit, që shkon në buzë të së panjohurës. Shumë kanë spekuluar se qytetet e mëdha të Urukut dhe më gjerë i detyrohen madhështisë së tyre ndikimit të Gilgameshit, një mbret, trashëgimia e të cilit shtrihet në kozmos. Nga zemra e Urukut, Gilgameshi sundoi me një karizëm të botës tjetër, duke lënë një gjurmë të pashlyeshme në strukturën e vetë kohës.

Por, çfarë nëse Gilgamesh ka më shumë sesa të duket në sy? Po sikur, e fshehur brenda faqeve të teksteve të lashta, të qëndronte një e vërtetë më e huaj se trillimi – një e vërtetë që lë të kuptohet për origjinën jashtëtokësore dhe lidhjet kozmike? Thuhet se bëmat e Gilgameshit ishin aq të jashtëzakonshme, aq përtej sferës së të kuptuarit të vdekshëm, saqë mund të shpjegoheshin vetëm me ndërhyrjen e qenieve nga përtej yjeve.Shpejt përpara në agimin e shekullit të 21-të, një kohë trazirash dhe zbulimi. Në mes të konfliktit dhe kaosit, pëshpëritjet e zbulimeve mahnitëse jehojnë nëpër korridoret e pushtetit. Ndër këto pëshpëritje bie në sy një emër: Gilgamesh. Në vitin 2003, ndërsa bota e shikonte me frymë të lodhur, një ekip eksploruesish të guximshëm zbuluan një vend që dukej se pasqyronte varrin fantastik të mbretit legjendar.

York Fassbinder, një studiues i mistereve të lashta, tërhoqi paralele midis strukturës së zbuluar dhe varrit mitik të përshkruar në epikën e Gilgameshit. Por komploti trashet. Pamjet e rrjedhura, që supozohet se shfaqin varrin e Gilgameshit, u përhapën si zjarr në internet, duke ndezur një furi spekulimesh dhe intrigash. A mund të jetë kjo pistoleta, prova se Gilgameshi ishte më shumë se thjesht një mbret i vdekshëm?

Ndërsa bota ndeshet me implikimet e këtyre zbulimeve, nuk mund të mos pyesim veten: A jemi gati të përballemi me mundësinë që historia e Gilgameshit të mos jetë thjesht një përrallë e mbretërve dhe perëndive të lashta, por një sagë kozmike me përmasa epike? A jemi të përgatitur të përqafojmë idenë se paraardhësit tanë mund të kenë pasur takime me qenie nga përtej yjeve, duke formësuar rrjedhën e historisë njerëzore në mënyra që mezi mund ta imagjinojmë?Në labirintin e kohës, ku e vërteta dhe legjenda ndërthuren, misteri i mbretit Gilgamesh na bën thirrje të eksplorojmë shtrirjet më të largëta të imagjinatës sonë. Pavarësisht nëse ai ishte një monark i vdekshëm apo një emisar qiellor, trashëgimia e Gilgameshit vazhdon si një testament për kërkimin e qëndrueshëm për të vërtetën dhe ndriçimin. Ndërsa vështrojmë yjet dhe meditojmë misteret e universit, le të kujtojmë fjalët e të urtëve të lashtë: “E vërteta është atje jashtë, në pritje për t’u zbuluar”.