Gruaja shqiptare është themel i kombit-Nazif Laçi


GRUAJA SHQIPTARE ËSHTË THEMEL I KOMBIT

Shiquar nëpër etapat historike, gruaj shqiptare ishte më e përbuzura në shoqërinë shqiptare. Edhe pse, ajo ishte bartëse kryesore në familje dhe shoqëri. Gjatë dy luftërave botërore dhe deri te vitet e 60-ta të shekullit XX, ajo ishte e nëpërkëbër. Deri sa shkollimi ishte fillestar, femëra shqiptare ishte mbi 98 % analfabete. Unë mbaj mend, se si nënat e t’ona me rroba të dobëta dhe me nallane, gjatë stinës së dimërit e canin borën me këmbë zdathura, duke i bër punët më tërënda në familje. Ajo, pos që përtriu rasën tonë me lindje të shumta, ajo bënte punët: Gatunte bukë, prente druat për djegje, përkujdesej për kafshët, mbante higjenën dhe i kryente punët në bujqësi. Në Shqipëri, gruaja shqiptare e tillë ishte edhe pas triumfit të demokracisë. Burrat, jetonin në kurriz të grave. I madhi Naim Frashëri me kohë thonte: Pa emnacipim të gruas shqiptare, nuk ka përparim kombi. Në kohë etanishme ,gruaj shqiptare ka evuluar, ajo është e shkolluar dhe emnacipuar, bartëse e të gjitha proceseve shoqërore, bile edhe më aktive se moshkulli. Ajo është mjeke,ushtarake, krijuese, pilotr, mësuese,ingjinjere, diplomate, udhëheqëse etj. Një lutje për nënat shqiptare ta ruajnë natalitetin, për ta shpëtuar kombin tonë Arian