Jannis Ritsos:” Epitafi” Kënga e katërt-Shqipëroi Lefter Shomo


” EPITAFI” KËNGA E KATERT

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ. ( ΙV )

Ditmaji më mërgove

Ditmaji e të humbas

O bir, pranverën doje fort

Dhe hypje atje lart..

Pangopësisht përmbi terracë

Që andej lart sodisje

Dritën e mbarë gjithësisë

Me sytë e tu e milje.

Dhe më tregoje aq imtësisht

Duke mbajtur gishtin shtrirë

Se ç’ është e mjegullt, ngjyrëroz

E ëmbël dhe e mirë.

Dëftoje përtej detin

Posi vajin të ndrisë

Por edhe malin tej, përreth

Me kaltëroshin tis.

Shkurret e zogjtë, të voglat

Të varfrat milingona

Bulëzat si diamantet

Tek po djersinte stomna.

Ndërsa, biri im, tregoje

Për yjet, pafundësitë

I shihja në sytë e tu më qartë,

Në të bojqjelltat sytë.

Me zë burri më rrëfejë

Të ëmbël e të nxehtë

Aq sa bregdetit s’i mjafton

Të mbajë gurralecë.

Më thoshje tonat do të jenë

Bukuritë , o biri im,

U shojte dhe u shua bashkë

I zjarrit tonë ndriçim.