Kulla e Fejzullahëve (1906)-Murtez Asllani


Sherif Aga i Vojnocit

që kishte shumë pasuri,

ndërtoi kullën e bukur

dhe e la trashëgimi.

Në disa komuna

dhe fshatra përreth

është kulla e vetme

do të jetë përjetë.

Është shumë e vjetër

me dritare e frënxhi

është si çdo kullë

që ruhet me krenari.

Dikur Sherif Aga

kullën e kishte n’pronësi,

tash stërnipërit e tij

kujdesen për atë shtëpi.

Një shekull e përtej

kulla i ka kaluar,

sa burra dhe trima

këtu janë takuar.

Mysafirët e t’largët

natën kanë kaluar

dhe në këtë objekt

për liri është biseduar.

Ishte kjo një shkollë

për gjithë rininë,

ta duan atdheun

dhe ta çmojmë lirinë.

Ruhet e mirëmbahet

ky objekt i vjetër,

asgjë s’i mungon

as sot, as nesër.

Armiqtë e kombit

kulla i ka vërbuar,

por s’patën guxim

atë për ta rrënuar.