La poetessa Francesca Gallello con i suoi versi in lingua albanese tradotti da Angela Kosta


Francesca Gallello është shkrimtare, poete, gazetare dhe Drejtoreshë e Revistës Ndërkombëtare “Saturno”, ajo është gjithashtu krijuese e tavolinës “Donna Rosa” e cila ndihmon shumë gra të denoncojnë ata që shkelin krenarinë dhe dinjitetin e tyre, fizikisht dhe verbalisht. Francesca Gallello lindi në Cirò Marina (KR) më 29 shtator 1963 ku banon ende sot. Që në moshë të re, ajo ka bashkëpunuar me gazeta të ndryshme si: Il Setaccio, Albatros, Il Crotonese dhe aktualisht bashkëpunon me Quotidiano Della Calabria. Romanin e saj të parë e shkroi në moshën 9 – vjeçare, pas së cilës vazhdoi me vjersha e tregime të shkurtra, përralla dhe poezi. Në vitin 1988 ajo botoi romanin e saj të parë me titull: “Por ai e donte Shën Mërinë” duke trajtuar problemet e adoleshencës në lidhje me admirimin e idhujve dhe ndjenjat. Në vitin 2010 ajo organizoi manifestimin kundër dhunës ndaj grave “Nëse jo tani, kur?”, e cila u zhvillua me shumë sukses. Në vitin 2010 botoi “Si dredhka”, një roman delikat në të cilin krahason tre breza përmes ndjenjave të tre grave: nënës, gjyshes e mbesës, libër i cili u paraqit në panairin e librit të Torinos, duke tërhequr shumë vëmendje. Në vitin 2012 themeloi Shoqatën Kulturore Historike Radici – Rrënjët, duke formuar seksione të ndryshme në Itali dhe jashtë saj. Shoqata merr përsipër të kryejë studime dhe kërkime në lidhje me Rilindjen Italiane dhe të vërtetat historike mbi banditët dhe është shoqata e parë e studimeve jugore e themeluar nga një grua në Kalabri. Francesca Gallello themeloi Çmimin Ndërkombëtar “Njohja e Rrënjëve tona” dhe Çmimin e Vlerësimit “Dashuria dhe pasioni për tokën time”, ku janë dhënë shumë çmime dhe mirënjohje për personalitete të shquara që e kanë kthyer angazhimin drejt rrënjëve të tyre. Gallello krijon dhe drejton Konferencën udhërrëfyese titulluar “Të vërtetat historike”, e cila shpërndahet nëpër shkolla dhe teatre, duke hedhur dritë mbi periudhën historike të Rilindjes italiane (1861). Për më tepër, Gallello themeloi Çmimin “Krimisa Promontorium” për autorët dhe gazetarët kalabrezë.
Në vitin 2014 krijoi sportelin e kuq “Donna Rosa”, në të cilën u afruan shumë gra duke kërkuar ndihmë dhe këshilla. Falë këtij sporteli, shumë femra patën guximin të denonconin kush i lëndonte dhe i dhunonte.
Në fakt, në vitin 2015 u botua libri “Donna rosa”, një përmbledhje me tregime mbi dhunën me bazë gjinore, libër i cili u shkrua për të inkurajuar gratë që falë “Donna rosa”, gjetën forcën për të denoncuar dhe dëshirën për t’i bërë të njohura historitë e tyre si edhe t’i ftojnë gratë e tjera të denoncojnë dhunuesit. Ky libër u prezantua në Panairin e Librit të Torinos ku u zhvillua konferenca me titull “Edukimi sentimental” e përhapur në  shkolla të ndryshme në Itali. Në vitin 2016 Francesca Gallello themeloi Shoqatën e Shtëpisë Letrare, Kinematografike dhe Botuese “VELIERO” (e cila në vitin 2023 u bë APS, për promovim social). Në vitin 2017 krijoi Panairin e Parë të Festivalit të Letërsisë dhe të Kinemasë, në një hapësirë mbi 1000 metra katrorë ku mblodhi së bashku, për katër ditë, botues, autorë, artistë, gazetarë, me ekspozita, prezantime librash, tryeza të rrumbullakëta me grupe shkollash të cilët, nga ana tjetër, dy klasa në të njëjtën kohë, u përfshinë në përralla dhe tregime të kohëve të tjera, takime ku mësoheshin bazat për krijimin e një romani, si lind një gazetë, një artikull, një vepër arti, por edhe takime kushtuar Antonio Gramscit dhe Primo Levit. Brenda ambientit pati shumë ekspozita me vizitorë dhe të ftuar të shquar nga Letërsia Kombëtare dhe Ndërkombëtare, por edhe nga muzika dhe kinemaja. Vende mysafire të festivalit ishin Shqipëria dhe Kosova nga të cilët morën pjesë përfaqësues të kulturës shqiptare, profesorë universiteti të historisë, poetë, shkrimtarë e historianë. Qyteti mikpritës italian i ngjarjes ishte Benevento. Francesca Gallello ideoi dhe krijoi gjithashtu Konkursin Ndërkombëtar Letrar në të cilin morën pjesë mbi 800 autorë nga e gjithë bota: Italisë, Indisë, Shteteve të Bashkuara, Afrikës, Spanjës, Francës, Shqipërisë, Kosovës, Anglisë, Gjermanisë, Irlandës. Shumë prej konkuruesve ishin të pranishëm për të marrë Çmimin gjatë kësaj ngjarjeje shumë interesante të mbajtur në Cirò Marina. Francesca Gallello gjithmonë ka zhvilluar dhe vazhdon të marrë pjesë në konferenca, promovime, takime me rëndësi të larta kulturore si për shembull Kongresi Kombëtar Radici – Rrënjët i mbajtur në Gaeta me Antonio Ciano, shkrimtar dhe historian nga jugu i Italisë, me temën Rilindja, me të ftuar nga të katër skajet e vendit. Veprat letrare të Francesca Gallello janë përkthyer në shumë gjuhë e shtete duke përfshirë: Japoninë, Anglinë, SHBA, Gjermaninë, Shqipërinë, Libanin, Marokun etj.
Gjatë angazhimit të saj kundër dhunës ndaj grave, ajo u kontaktua nga shkrimtarja dhe gazetarja e njohur e New York Times, Tatyana Mamonova, shkrimtarja e parë disidente ruse që guxoi të shkruante për padrejtësitë dhe kushtet e grave që punojnë në Rusi dhe së pari për të krijuar një lëvizje femërore. Mamonova ka shkruar shumë për Francesca Gallello, në librat e saj të botuar në 11 gjuhë e të shpërndara në 20 vende dhe të përdorura si tekste studimi në universitete prestigjioze në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Më pas Mamonova erdhi në Kalabri për të njohur personalisht Francesca Gallello me të cilën bashkëpunoi në librin “Donna Rosa”. Në vitin 2017 Gallello botoi “Poezi të shpirtit” përmbledhje me poezi në dialektin kalabrez të redaktuar nga poeti Dante Maffia. Në vitin 2018 botoi “Dashuri dhe vdekje në Kalabrinë e banditëve”, shkruar së bashku me historianin Antonio Ciano, autor i disa bestseller-ve, me parathënie të Pino Aprile. Roman historik bazuar nga ngjarjet në Kalabri në vitin 1861. Në vitin 2019 botoi “Rrugica”, përmbledhje me poezi dialektore të përcaktuara si histori sociale. Së fundmi ka hapur një dialog kulturor me Kosovën dhe Shqipërinë duke krijuar libra në gjuhën shqipe, në bashkëpunim me profesorë universiteti dhe shkrimtarë, e duke mbajtur gjithashtu konferenca interesante për këtë temë. Për të, janë shkruar artikuj të ndryshëm në gazetat kombëtare në Shtetet e Bashkuara, Shqipëri, Liban, Marok, Japoni ku është cilësuar si Mbretëresha e Poezisë. Poezitë e saj dialektore konsiderohen të kenë një përkushtim historiko – shoqëror për temat e trajtuara, stili i të cilave është cilësuar si “galelian” nga autorë dhe kandidatë për Çmimin Nobel për letërsinë italiane. Francesca Gallello personalisht drejton dhe kujdeset për disa site kulturore dhe blogje. Në vitin 2021 botoi përmbledhjen me poezi “Oltre il mare – Përtej detit” në bashkëpunim me autorin shqiptar dhe Profesorin Universitar Nikollë Loka, përkthyer nga Valbona Jakova. Libri i botuar në Shqipëri dhe Kosovë, ka bashkëpunimin midis shtëpisë botuese VELIERO dhe EMAL. Ai u prezantua në vitin 2022 në Milano në Konsullatën e Republikës së Shqipërisë. Në vitin 2022 Gallello themeloi Revistën Ndërkombëtare “SATURNO Magazine”, Revistë e Artit, Kulturës dhe Shoqërisë, me të cilën autore dhe autorë të ndryshëm nga e gjithë bota bashkëpunojnë në mënyrë miqësore. Revista i kushton një hapësirë ​​të veçantë autorëve të huaj me një rubrikë kushtuar autorëve nga e gjithë bota, kinemasë dhe televizionit ku ka hapësirë ​​të veçantë drama aziatike. Në vitin 2012 ajo krijoi dhe prodhoi romanin e parë “Virtual”, fotonovela e parë absolute, që doli live në platformën fb, ku për herë të parë personazhet e një fotonovele komunikuan drejtpërdrejt me lexuesit dhe shikuesit. Në vitin 2019 ajo krijoi edicionin e dytë të romanit “Virtual” bazuar në romanin e saj “Si dredhka”, e cila korri shumë sukses. Francesca Gallello e angazhon kohën e saj në jetën shoqërore, jo vetëm kundër dhunës ndaj grave, por edhe me shfaqje teatrale në IPM, Instituti i Burgjeve për të Mitur në Catanzaro. Që nga viti 2019 ajo adoptoi emrin e skenës, së bashku me të sajin, Francesca Gallello Gabriel Italo Nel Gomez, me kërkesë dhe dëshirë të Maestro Italo Nel Gomez, ish – Drejtori artistik i Shkallës në Milano, Drejtor Artistik i Fenice në Venecia, Drejtor i Bienales po ashtu në Venecia. Francesca e pranoi me krenari këtë emër. Përveç kësaj, Gallello ka është vlerësuar me shumē çertifikata dhe ka marrë disa Çmime Kombëtare dhe Ndërkombëtare të rëndësishme si përshembull:

  • Çmimin Klubi Letrar “Podguri” Istog “Ibrahim Rugova” (Kosovë)
  • Nga Forumi Botëror Letrar për Paqen dhe të Drejtat e Njeriut, merr nominimin “Ambasadore Ndërkombëtare e Paqes”
  • Nga Unioni i lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve në Elitën Arabe
  • Nga IFCH (International Fondation Creativity Humanity) si Ambasadore e Paqes dhe Kulturës
  • Nga Federata Universale e Paqes “Ambasadore për Paqen”.

PAQJA NË ZEMËR

Me sy të shuar shikoj një botë që shkrumbohet
Buzëqeshje fëmijësh trasformuar në lot
dhe këngë dhimbjesh në vajtime njerëzore
Një nënë përqafon fort fëmijën e saj
i veshur ushtar
Të cilin një njeri mizor dorën i armatosi
për të vrarë të rinj si ai
dhe për t’u marrë fëmijët nënave të tyre
e nënat fëmijëve të tyre.
Shikimin tim drejt qiellit drejtoj
ti, pafundësi, kushdo qofsh,
pranoji lutjet e paqes dhe thaji ato lot
që botën lajnë me gjak.
Kije forcën të shtrish
dorën tënde dashamirëse ndaj njerëzimit,
bë të shkëlqejnë sërish buzëqeshjet
në fytyrat e fëmijëve
dhe shpresën në zemrat e çdo nëneje.

SI GJETHJA NË ERË

Lërmë që zemra ime papushim le të gjakoset
Mos i tha lotët e mi
Mos ma përkëdhel fytyrën
Për të tharë lotët e mi
Era do të shpupurisë mendimet e mia
Dhe tek ty do t’i sjellë
Me fjalë të panjohura dhe vajtimin tim
nga një melodi e trishtuar do të shoqërohet
që nga ty do të më largojë
si gjethja në erë.

KUJTIME DASHURIE

Si degët e qershisë
zemra ime do të lulëzojë midis mendimesh
dhe tinguj të ninullës.
Në sytë e mi, buzëqeshja jote
kujtim i pafund
i një dashuri që ishte.

MIDIS REVE

Midis reve të fryra nga shiu
fytyrën tënde sërish shoh.
Të përhapur midis dallgëve shkumëzuese
të lumit të madh
që tutje shpien, heshturazi
premtimet që nuk i mbajte.

NDALOJE MENDIMIN

Ndaloje atë mendim zemërimi
mos e shkatërro shpresën!
Dëshpërimisht toka ulërin
e lodhur gjak të pafajshëm të thithë
që shpirtin ia helmon.
Një lutje që vjen nga zemra
ilaç që kuron plagët dhe than lotët mund të jetë.
Mos e mbushni zemrën me urrejtje
fara dashurie shpërnda në çdo tokë
shemb mure dhe hap gardhe
njerëzimi ka nevojë për dashuri dhe paqe!

FRANCESCA GALLELLO CON I SUOI VERSI IN LINGUA ALBANESE TRADOTTI DA ANGELA KOSTA

Francesca Gallello è scrittrice, poetessa, giornalista e Direttrice della Rivista Internazionale “Saturno.” Lei è anche artefice dello sportello “Donna rosa” di cui aiuta moltissime donne a denunciare chi calpesta il loro orgoglio, la loro dignità, sia fisicamente che verbalmente. Francesca Gallello è nata a Cirò Marina (KR) il 29 settembre 1963 dove risiede ancora oggi. Sin da giovanissima ha collaborato con diversi giornali: Il Setaccio, Albatros, Il Crotonese e attualmente collabora con il Quotidiano Della Calabria.
Il suo primo romanzo lo scrive all’età di 9 anni dopodiché proseguì con filastrocche, novelle, favole e poesie. Nel 1988 pubblica il suo primo romanzo dal titolo “Ma lui amava Madonna” affrontando problematiche adolescenziali riguardante il divismo ed i sentimenti.
Nel 2010 ha organizzato la manifestazione contro la violenza sulle donne “Se non ora quando?”, riscontrando un grande successo.
Nel 2010 pubblica “Come edera” romanzo delicato che mette a confronto tre generazioni attraverso i sentimenti di tre donne: mamma, nonna e nipote, presentato al Salone del Libro di Torino riscuotendo molta attenzione.
Nel 2012 fonda l’Associazione Storico Culturale RADICI, formando diverse sezioni in Italia ed all’estero. L’associazione si impegna a svolgere studi e ricerche riguardando il Risorgimento italiano e le verità storiche sul brigantaggio ed, è la prima associazione di studi meridionalisti fondata da una donna in Calabria.
Francesca Gallello ha fondato il Premio Internazionale “Conoscere le nostre Radici” ed il Riconoscimento “L’amore e la passione per la mia terra”. Premi e riconoscimenti assegnati a personaggi illustri che hanno rivolto il loro impegno verso le proprie radici. Gallello realizza e guida un convegno itinerante dal titolo “Le verità storiche” che porta nelle scuole e nei teatri, facendo luce sul periodo storico del risorgimento italiano (1861). Inoltre Gallello ha fondato il premio “Krimisa Promontorium” assegnato ad autori e giornalisti Calabresi. Nel 2014 creò uno sportello rosa online “Donna rosa”, sportello al quale tante donne si sono avvicinate e chiesto consiglio. Grazie a questo sportello rosa tante donne hanno avuto il coraggio di denunciare. Nel 2015 pubblica il libro “Donna rosa” una raccolta di storie vere di violenza di genere, libro scritto su incoraggiamento di alcune donne che grazie a “Donna rosa” hanno trovato la forza di denunciare e desiderio di far conoscere le proprie storie e dare la forza ad altre donne di denunciare. Il libro è stato presentato al Salone del Libro di Torino e diventa un convegno itinerante dal titolo “Educazione sentimentale” invitato in diverse scuole d’Italia. Nel 2016 Francesca Gallello fonda l’Associazione Letteraria, Cinematografica e Casa Editrice “VELIERO” (che nel 2023 diventa APS, di promozione sociale).
Nel 2017 realizzò la Prima Fiera Festival Della Letteratura e del Cinema, in una location di oltre 1000 metri quadrati dove ha riunito, per 4 giorni: editori, autori, artisti, giornalisti, con mostre, presentazioni di libri, tavole rotonde con le scolaresche che a turno di due classi alla volta, venivano coinvolti in racconti e storie di altri tempi, incontri dove apprendere le prime nozioni per la realizzazione di un romanzo, come nasce un giornale, un articolo, un’opera d’arte, ma anche incontri dedicati ad Antonio Gramsci e Primo Levi. Sono state tante le mostre all’interno del locale con visitatori e ospiti illustri della letteratura Nazionale ed Internazionale ma anche della musica e del cinema. Paese ospite della Fiera Festival c’erano Albania e Kosovo dei quali erano presenti rappresentanti culturali albanesi, docenti universitari di storia, poeti, scrittori, storici. Città italiana ospite dell’evento: Benevento. Francesca Gallello ha ideato e realizzato un Concorso Letterario Internazionale al quale hanno partecipato oltre 800 autori di tutto il mondo (oltre all’Italia, India, Stati Uniti, Africa, Spagna, Francia, Albania, Kosovo, Inghilterra, Germania, Irlanda). Tanti di questi erano presenti per ritirare il premio durante una manifestazione molto interessante tenutasi a Cirò Marina. Francesca Gallello ha sempre realizzato e continua in questo percorso, convegni, manifestazioni, incontri di alto spessore culturale come, ad esempio il Congresso Nazionale di RADICI realizzato a Gaeta con Antonio Ciano, scrittore e storico meridionalista, sul tema del Risorgimento, con ospiti d’eccezione. Le sue opere letterarie sono tradotte in diverse lingue tra cui in: Giappone, Inghilterra, Stati Uniti, Germania, Albania, Marocco, Libano, ecc.
Nel corso del suo impegno contro la violenza sulle donne, è stata contattata dalla famosa scrittrice e giornalista del New York Time, Tatyana Mamonova, prima scrittrice dissidente Russa per aver osato scrivere delle ingiustizie e condizioni delle donne operaie in Russia e prima ad aver creato un movimento femminista. La Mamonova ha scritto tanto di Francesca Gallello, nei suoi libri quali sono pubblicati in 11 lingue e distribuiti in 20 paesi e usati come testi di studio in università prestigiose negli Stati Uniti d’America. La Mamonova e poi venuta in Calabria per poter conoscere Francesca Gallello e con la quale ha collaborato nel libro Donna Rosa. Nel 2017 Gallello pubblica “Poesie dell’anima” raccolta di poesie in vernacolo curato dal poeta Dante Maffia.
Nel 2018 pubblica “Amore e morte nella Calabria briganta” scritto a quattro mani con lo storico Antonio Ciano, autore di diversi best seller, con la prefazione di Pino Aprile. Un romanzo di base storica ambientata nella Calabria del 1861.
Nel 2019 pubblica “Il Viale” una raccolta di poesie dialettali definite storico sociale.
Di recente ha aperto un dialogo culturale con l’Albania, realizzando libri in lingua albanese, in collaborazione con docenti universitari e scrittori, realizzando anche convegni interessanti sul tema. Di lei hanno scritto vari articoli su giornali nazionali negli Stati Uniti, Albania, Matocco, Libano, Giappone, dove è stata definita la Regina Della Poesia. Le sue poesie dialettali sono considerate di impegno storico – sociale per le tematiche trattate, il cui lo stile è stato definito “Gallelliano” da autori e candidati al Nobel per la letteratura italiana. Francesca Gallello guida e cura personalmente diversi Siti e Blog di Cultura.
Nel 2021 ha pubblicato “Oltre il mare – Pertej detit” raccolta di poesie in collaborazione con l’autore e docente universitario albanese Nikolle Loka, tradotto da Valbona Jakova. Il libro uscito in Albania e Kosovo, vede una collaborazione tra la casa editrice VELIERO e EMAL. Il libro è stato presentato nel 2022 a Milano presso il Consolato della Repubblica Albanese.
Nel 2022 Gallello fonda la Rivista Internazionale “SATURNO Magazine” una rivista di Arte, Cultura e Società, alla quale collaborano in forma amicale diversi autori e autrici di tutto il mondo. La rubrica dedica uno spazio speciale ad autori stranieri con una rubrica dedicata agli autori di tutto il mondo, al cinema e TV con uno spazio speciale dedicato ai dramma asiatici.
Nel 2012 ha ideato e prodotto il primo VIRTUAL ROMANCE, il primo fotoromanzo andato in diretta su Facebook, per la prima volta i personaggi di un fotoromanzo hanno interagito con i lettori. Nel 2019 ha realizzato la seconda edizione del Virtual Romance tratto dal suo romanzo “Come edera”, riscontrando un grande successo.
Francesca Gallello impegna il suo tempo nella vita sociale, non solo contro la violenza sulle donne, ma anche con spettacoli teatrali nell’IPM, Istituto Penitenziario Minorile di Catanzaro. Dal 2019 ha adottato il nome d’arte, unitamente al suo, Francesca Gallello Gabriel Italo Nel Gomez, per richiesta e desiderio del Maestro Italo Nel Gomez, già Direttore Artistico della Scala di Milano, Direttore Artistico della Fenice di Venezia, Direttore Artistico della Biennale di Venezia. Desiderio che Francesca ha accolto con grande orgoglio. Inoltre Gallello ha ricevuto diversi Certificati e Premi Nazionali ed Internazionali, nonché riconoscimenti importanti come ad esempio:

  • Premio Kluby Letrar “Podguri” Istog “Ibrahim Rugova” (Kosovo)
  • Dalla World Litrary Forum For Peace and Human Rights, riceve la nomina di “International Ambassador of Peace”
  • Dall’Unione Degli Scrittori e Artisti di Elita Araba in Libano
  • Dall’ IFCH (International Fondation Creativity Humanity) Ambasciatrice della Pace e Cultura in Marocco
  • Dalla Universal Peace Federation “Ambassador for Peace”

LA PACE NEL CUORE

Con occhi spenti guardo un mondo che brucia
Sorrisi di bimbi trasformati in lacrime e canti dolenti di lamenti umani.
Una madre abbraccia forte il suo bambino vestito di soldato
al quale un uomo crudele ha armato la mano
per uccidere giovani come lui
e togliere bambini alle loro madri
e madri ai loro figli.
Lo sguardo rivolgo al cielo,
tu, immensità, chiunque tu sia,
accogli le preghiere di pace
e asciuga quelle lacrime
che bagnano di sangue il mondo.
Abbi la forza di tendere la tua mano benevole sull’umanità,
fai risplendere i sorrisi sui volti dei bambini
e la speranza nei cuori di ogni madre.

FERMA IL PENSIERO

Ferma quel pensiero di rabbia,
non distruggere la speranza.
La terra urla disperata,
stanca di bere sangue innocente
che le avvelena l’anima.
Una preghiera che nasce dal cuore,
può essere medicina
che cura ferite e asciuga lacrime.
Non riempite il cuore di odio,
spargi semi d’amore su ogni terra,
abbatti muri e spalanca recinti,
l’umanità ha bisogno d’amore e di pace.

COME FOGLIA NEL VENTO

Lascia che il mio cuore sanguini senza sosta
Non asciugare le mie lacrime
Non accarezzare il mio volto
per asciugare le mie lacrime
Il vento scompiglierà i miei pensieri
e li porterà a te
Con parole sconosciute e il mio lamento sarà accompagnato da una melodia triste che mi porterà via da te
Come foglia nel vento

RICORDI D’AMORE

Come rami di ciliegio
Il mio cuore germoglierà tra pensieri d’amore
e suoni di ninna nanna.
Nei miei occhi, il tuo sorriso
ricordo infinito
di un amore che fu.

TRA LE NUVOLE

Tra le nuvole gonfie di pioggia
Il tuo volto rivedo.
Distesa tra le onde spumose del grande fiume che portano via, silenziose,
le promesse che non hai mantenuto.

Përgatiti dhe përktheu Angela Kosta Akademike, shkrimtare, poete, eseiste, kritike letrare, redaktore, promovuese, gazetare

Preparato e tradotto in italiano da Angela Kosta Accademica scrittrice, poetessa, saggista, critica letteraria, redattrice, traduttrice, giornalista