Me Vaid Hyzotin-Nga Kastriot Fetahu


Nga Kastriot Fetahu

Me Vaid Hyzotin jam takuar në dy evente letrare në USA, në Stemford të Connecticut dhe Bronx të New York. Nga çfarë folëm dhe pamja e tij, më sollën në vemendje një personazh klasik si hero të rinisë sonë dhe është Martin Iden.

E njihja më parë si një figurë e nderuar e poezisë shqipe. Raportet e tij me të mëdhenjtë e letërsisë nuk janë rastësore.

Komenti i tij në esen time “Waterloo e poetëve” është një “Waterloo” tjetër, ndaj vendosa ta publikoj si status për të sjellë fjalën e një miku me peshë specifike jo të vogël në poezinë shqipe!

Më poshtë keni komunikimin tonë në atë ese!

Miku im Kastriot

Kjo ese e perkryer me kujtoinje status pyetes( me duket nga Shpend Sollaku Noé) para disa vitesh: “A eshte letersia shpipe klanore?”, pyeste ai

Si gjithnje neper komente kishte pak ide dhe shume… midè! Shumica e atyre te “ mideve” ishin te vetshpallurit e medhenj si krijuesh , me doske certifikata cmimesh nga komuna ne shqiperi kosove maqedoni dhe me gjere…. Fakt eshte se dhe ne kupole, po ta pagezojme keshtu, geljojne klanet dhe qe thurin hosana dhe keto lavderime patetike marrin ne qafe jo vetem poetet qe rendin drejt lavdise por shterrojne dhe lexuesit e letersise. Ne nje poezi te petraq ristos thuhet se te lavdishmit e veteshpallur jane gjenerale me spaleta akulli

Per me kef fryma klanore shfaqet dhe ne ato pak gazeta e revista letrare, ne ndonjeren dhe me dukshme, qe sheh te njejtet emra te gjithediturit, te lidhur me partite, te dendur ne cmme dhe te harruar nga lexuesi

Pra nje rruge e frytshme per te zhdukur lexuesin dhe per te shtuar numrin e “ krijusve. Aqsa bindesh se nder 5 mije banore, 7 mije jane krijues

Gjithsesi mos u habit kur dhe ti qe shkruan keshtu, dhe mbase dhe une qe te perkrah neser te hasim ne blloqe

Ç’t’i bejme! Rrofte republika letrare alla shqiptare🤥🤣

Vaid Hyzoti

ne filmin “Pak njerez te mire” tetari Doson u denua nga gjykata ushtarake, per zbatimin e nje urdheri te gabuar, vetem me lirim pa nder nga forcat e Marines Amerikane dhe marinsat e kane te shenjte lirimin me nder nga sherbimi. Ate e mbrojti para trupit gjykues, (jurise) oficeri i Marines, avokati Kapiten Ros.

Pas vendimit dhe deshperimit te tetarit Doson, Kapiten Ros i thote…

-Harald!

S’eshte nevoja te mbash uniforme, qe te rrosh me nder.-

Madheshtore kjo sentence e cila duhet shkruar me te madhe ne murin e komunitetit letrar, qe po fillon “ti ngjaj Murit te loteve” ne Jeruzalem…

Ishte kenaqesi e vecante per mua komenti yt i ketij formati pasi emrin tend e kam degjuar nga figura qe perbejne standart kombetar te letersise si Kico Blushi apo Betim Muco, per te mos permendur te tjere. Thjesht, pervecse je standarti i tyre sipas asaj qe ata kane deklaruar, je dhe nje mik i madh dhe standart drejtesie i fjales zyrtare per keto tema. Privilegji im qe jam vertete miku yt!

K.F.