Meteoriti Willamette i gjashti në botë peshon 15,5 ton pëmban iridium
1.
Meteoriti Willamette kështu quhet meteori që mbanë vendin e gjashti në botë, peshon 15,5 ton. Ky meteorit hekuri, i cili u gjet në Oregon. Është meteori më i madh që gjendet në Amerikën e Veriut.Meteoriti Ëillamette është një meteorit me nikel hekuri i zbuluar në shtetin amerikan të Oregon. është meteori më i madh, që gjendet në Amerikën e Veriut dhe i gjashti në botë.
2.
Mbetet i cuditshëm.Nuk kishte asnjë krater ndikimi në vendin e zbulimi.; studiuesit besojnë se meteori zbarkoi në atë që tani është Kanada ose Montana, dhe u transportua si një erratik akullnajor në Luginën e Willamette gjatë Përmbytjeve të Missoula në fund të epokës së fundit të Akullit (13,000 ,000 vjet më parë).
3.
Meteori aktualisht është në ekspozitë në Muzeun Amerikan të Historisë Natyrore në New York City, i cili e fitoi atë në vitin 1906. Pasi është parë nga rreth 40 milion njerëz ndër vite, dhe duke pasur parasysh pamjen e tij të mrekullueshme, ai është ndër meteoritet më të famshëm njohur.
Të dhëna të përgjithshme:
-Meteoriti Willamette peshon rreth 32,000 paund (15,000 kg).
– Klasifikohet si një meteorit hekuri tip III, duke qenë i përbërë nga mbi 91% hekur dhe 7.62% nikel, me gjurmë kobalti dhe fosfori.
– Dimensionet e përafërta të meteorit janë 10 metra (3 m) të larta me 6,5 këmbë (2 m) të gjera me 4.25 këmbë (1.3 m) të thella.
4.
Meteoriti Willamette përmban përqendrime më të larta të metaleve të ndryshme që janë mjaft të rralla në koren e Tokës. Për shembull, Iridium, një nga elementët më pak të bollshëm në koren e Tokës, gjendet në meteorin Willamette me një përqendrim prej 4.7 ppm, mijëra herë më shumë se bollëku i tij në kore