Nënën putha në flamur-Xhevahir Cirongu


Poezi nga Xhevahir Cirongu

Nënën putha në flamur

(folklorike)

Si atdheu s’ka në botë

Atje ku lindëm dhe ne,

Na pretë nëna me babanë

Si dielli që rri mbi re.

Malli ynë tretur si vala

Kurbetin e ngrëntët flama,

Bijtë e shqipes nëpër botë

Ju pret atdheu sot e motë !

Bijtë e shqipes ku po venë

Shqiponja ngriti folenë,

Loti dhimbjes u bë gur

Nënën putha në flamur.

Kurbeti është lum e det

Edhe shpirti plagë nga malli.

Të dëgjoj zërin e djalit

Të puthë nip e mbesa si mali.

Durrës , 15 prill 2023

POEZI XHEVAHIR CIRONGU

Diell qershori

Nuk di se ku shkoj dielli

Dhe pse qershor ai s’të ngroh,

Mos vallë pas një reje fshehur rri

E si padashur më ulet mbi krah.

Në këto çaste vrapova dhe unë

Me përkëdheljen e tij në sy,

E kapa rrezen , e futa në gji

Ajo rreze vërtetë në trup mbeti aty.

Mëngjes qershori me pak re

Si një gonxhe shege , si për çudi,

Dhe qielli ndizej në sytë e një reje

Gjithë rrezet e diellit putheshin me ne.

S’desha të largohesha nga ai diell

S’ po dija në ishte dimër apo verë;

Retë në qiell i largoi ajo erë

E tek ne la puthjen e diellit si nga herë!

Durrës dt 3 qershor 2023