Një planet teorik…


Kelly Kizer Whitt

A ka ndonjë planet që mund t’i japë fund jetës në Tokë? Për fat të mirë, jo. Por një eksperiment nga Universiteti i Kalifornisë-Riverside tregoi se nëse një planet tokësor do të ekzistonte midis Marsit dhe Jupiterit, do të ishte një lajm i keq për ne. .

Nëse një planet tokësor do të ishte formuar midis Marsit dhe Jupiterit, ku tani mbretëron brezi i asteroideve , mund të kishte nënkuptuar fundin e jetës në Tokë. Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë-Riverside njoftuan më 7 mars 2023, se nëse një botë shkëmbore, e ngjashme me Tokën do të banonte në rripin e asteroidëve, ajo do ta shtynte Tokën jashtë sistemit diellor dhe do të zhdukte jetën në planetin tonë. Shyqyr zotit ishte thjesht një eksperiment.

Astrofizikani Stephen Kane, i cili drejtoi eksperimentin, publikoi studimin e tij të rishikuar nga kolegët në The Planetary Science Journal më 28 shkurt 2023.

Një planet teorik që mund t’i japë fund jetës në Tokë

Kane e drejtoi eksperimentin si një përpjekje për të studiuar dy boshllëqe në shkencën planetare.

Hendeku i parë është ai që ekziston midis planetëve tokësorë dhe planetëve gjigantë me gaz. Toka është planeti më i madh tokësor, dhe Neptuni është planeti gjigant më i vogël i gazit. Megjithatë, Neptuni është katër herë më i gjerë dhe 17 herë më masiv se Toka. Por në mbi 5000 ekzoplanetet që kemi zbuluar në sistemet diellore rreth yjeve të tjerë, ne kemi zbuluar shumë planetë që e mbyllin atë hendek. Siç tha Kane :

Në sisteme të tjera yjore ka shumë planetë me masa në atë hendek. Ne i quajmë ata super-Tokë .

Hendeku i dytë është ai që shtrihet midis Marsit dhe Jupiterit në sistemin diellor. Sigurisht, rripi i asteroidit është aty, por nëse e gjithë masa në rripin e asteroidëve do të bashkohej për të formuar një trup, ai do të ishte një planet xhuxh mezi sa gjysma e madhësisë së Plutonit. Siç tha Kane:

Shkencëtarët planetar shpesh dëshirojnë të kishte diçka në mes këtyre dy planeteve (Marsit dhe Jupiterit). Duket si pasuri e paluajtshme e humbur.

Simulimi i një planeti inekzistent

Për studimin e tij, Kane drejtoi simulime kompjuterike, duke vendosur një planet me masa të ndryshme në zonën e brezit të asteroideve. Pastaj ai pa se çfarë ndodhi. Rezultatet ishin katastrofike.

Arsyeja është për shkak të Jupiterit gjigant. Jupiteri është aq i madh sa është më shumë se dy herë më i madh se të gjithë planetët e tjerë në sistemin diellor së bashku. Me një planet kaq masiv të ulur mes planetëve, ai ka gjithashtu një ndikim gravitacional të madh. Pra, nëse një planet teorik tokësor do të ekzistonte në rrezen e brezit të asteroidëve, ai do të shqetësonte orbitën e Jupiterit, dhe në këtë mënyrë edhe orbitat e të gjithë planetëve të tjerë.

Siç thuhet në njoftimin për shtyp:

Në varësi të masës dhe vendndodhjes së saktë të një super-Toke, prania e saj mund të nxjerrë përfundimisht Merkurin dhe Venusin, si dhe Tokën nga sistemi diellor. Ai gjithashtu mund të destabilizojë orbitat e Uranit dhe Neptunit, duke i hedhur ato gjithashtu në hapësirën e jashtme.

Super-Toka do të ndryshonte formën e orbitës së kësaj Toke, duke e bërë atë shumë më pak të banueshme se sa është sot, nëse jo duke i dhënë fund jetës tërësisht.

Vetëm kur Kane zvogëloi planetin imagjinar dhe e vendosi atë drejtpërdrejt midis Marsit dhe Jupiterit, ai arriti një orbitë të qëndrueshme në simulimet e tij. Sidoqoftë, shtytjet e vogla në një mënyrë ose në një tjetër do të hidhnin përsëri jashtë sistemin tonë diellor siç e njohim ne. Kane tha:

Ky planet imagjinar i jep një shtytje Jupiterit që mjafton për të destabilizuar gjithçka tjetër. Pavarësisht se shumë astronomë kanë dëshiruar për këtë planet shtesë, është mirë që ne nuk e kemi atë.

Jeta në sistemet diellore

Eksperimenti i Kane mund të hedhë gjithashtu dritë mbi aftësinë e jetës për të lulëzuar (ose jo) në planetë në sisteme të tjera diellore. Megjithatë, planetët me madhësinë e Jupiterit në sisteme të tjera priren të jenë shumë më afër yjeve të tyre. Në vetëm 10% të sistemeve diellore kemi gjetur gjigantë gazi larg yjeve të tyre, si Jupiteri dhe dielli ynë. Një planet gjigant i gazit pranë planetëve fqinjë të ngjashëm me Tokën ose super-Tokës mund të vendosë për fatin e orbitave të tyre, dhe për rrjedhojë, çdo jetë në një planet të tillë.

Eksperimenti e bëri Kane të reflektonte në kuadrin e sistemit tonë diellor. Kane tha:

Sistemi ynë diellor është më i akorduar nga sa vlerësoja më parë. E gjitha funksionon si ingranazhe të ndërlikuara të orës. Hidhni më shumë ingranazhe në përzierje dhe gjithçka prishet.

Përfundimi: A ka ndonjë planet që mund t’i japë fund jetës në Tokë? Për fat të mirë, jo. Por një eksperiment nga Universiteti i Kalifornisë-Riverside tregoi se nëse një planet tokësor do të ekzistonte midis Marsit dhe Jupiterit, do të ishte një lajm i keq për ne.