Paksa pikante-Petrit Qori


Lufta dhe paqja .

Një fllad po fryn , po vjen vërdallë ,

s’na bën përshtypje , është pranverë ,

të çelet gjethi , të hapet sythi ,

e do një shtysë e do pak erë .

Ashtu e lehtë na duket ëmbël ,

largon cullufen përmbi sy ,

i ngre fustanin ndonjë çupe ,

paçka se e ka pesë gisht mbi gju .

S’i bën përshtypje as një bretkose ,

ky fllad tinzar që valë nuk ngre ,

ja merr një kënge sipër zambakut ,

avash – avash , e ka me nge .

Dhe retë në qiell janë të bardha ,

lodrojnë me erën si në një vals ,

të thuash se po vjen stuhia ,

do thonë ; po ky , qënka i marrë !

Te sheshi i lagjes ca pensionistë ,

te stoli lozin domino ,

mendje e kanë te dopjo gjashta ,

dhe jo me erën dosido .

Politikanët me mëngë përveshur ,

( të drejtë kanë se kanë dhe dhjamë ) ,

të rrahësh gjoksin se doli dimri ,

s’e dinë që ftohesh në behar .

Fajin s’ia vë as miopit ,

( e çfarë t’i them njërit që s’sheh ) ,

qimja që ngjethet nga një puhizë ,

me siguri diç parandjeh .

As shurdhi s’di të bëjë dallimin ,

në gjëmon a fëshfërin ,

por vetëtima ndrin e para ,

pastaj vjen zëri bubëllim .

Zgjidhjen s’e pres as nga memeci ,

ç’të thotë i shkreti me ; blë , blë , blë ,

por ti tërheq mendjen miletit ,

e gjen mënyrën edhe pa zë .

Po fryn një fllad , po vjen vërdallë ,

kujdes se bëhet uragan ,

– kur unë pëllisja , do qesh veshëgjati ,

direkt ju njerëzit ; – pusho gomar !