Paqja dhe dashuria globale- Sanie Tushi Rrokaj


Esse …Shkruar nga

Sanie Tushi Rrokaj …

E dua paqen në botë .

Në shpirt duhet patur kopësht dashurie ,

por është e vështirë që të gjithë njerëzve tu japësh …shpjegim

se çfarë është dashuria ,

shpresa mirësia , miqësia dhe bukuria e shpirtit.

Sapo hap sytë në agim filloj me lutje e meditim

për paqe e dashuri në botë .

Për fëmijet me aftësi të kufizuara e për fëmijët autik për fëmijë jetimër e fëmijë të sëmurë .

Po të shikosh me vështrim në botë ka shumë fëmijë që vuajnë me sëmundje të ndryshme .

Disa kanë sëmundje të pashërueshme

disa kanë prerë gjymtyrët ,

disa janë autikë ,disa të sëmurë mendorë ,disa vuajnë nga varfëria ,disa kanë humbur shikimin .

Këto janë dhimbje që mbeten gozhdë në zemrën e ç’do njeriu që di të vlersojë dashurinë njerëzore.

Unë dua të jem një nënë dhe gjyshe që përqafon dhimbjet e këtyre fëmijëve..

qoftë fizikishtë apo shpirtërishtë .

Unë e ndiej ç”do dhimbje që sapo preka më lartë si dhimbjen time ..

….që kur sëmuresh do prekjen e ngrohtë të prindërve ,por veçanërishtë të nënës .

Por, nëna nuk është gjithmonë pranë nesh ,

disave u mungon ,disa i kanë largë ,disa si kanë mundësitë të venë në ç”do moment tek nëna !

Veç …prindërit kanë gjithmonë shpirtin e dashurisë

në botë .

Të japin dashuri të përjetëshme dhe të pa kushtëzuar ….

dashuri të vërtetë e jo të

përkohëshme e të kushtëzuar .

Por për të gjetur lumturinë e vërtetë do të thotë …

Të jetosh ..e të falësh ..

Dashuria e vërtetë është …të duash jetën ….

Dashuria e vërtetë është si një burim

paqeje që rrjedh gjithmonë e më shumë .

Të falësh dashuri është sikur të falësh pranverë edhe në dimër .

Dashuria kurrë nuk vjetërohet ..ajo nuk bëhet

kurrë bajate ..është gjithmonë e freskët

në pranverë ,verë ,vjeshtë ,e dimër .

Në rini ..në moshtë të mesme e në të tretë .

Në kujtesën time vezullon i zbehtë një imazh

si një rreze dielli që pasqyrohet prej vesës

në bar ….

Sikur dashuria të ulej në një tavolinë me gjithë botën ..e njerzit mos të mbyllnin shtigjet e dashurisë por të hapnin shtigjet e

paqes ..bota nuk do ishte kjo që është .

Bota të ipte jetë e paqe të varfërve ..jetimërve . fëmijëve që përmëndëda

pak më lartë të mos përballen me vështirësi e paqartësi jete .

Edhe se bota është e zhytur në kaos …. shpresa

është e sigurtë po të ketë zemër me gjak për

një të ardhme të ndritur pa dallime e pa luftra .pa krime e pa vrasje ..

Pa zinxhira skllavërues .. këputi këta zinxhira të dalësh nga kousi që të dominojë paqe e dashuri ….pa vrasje e intriga…

pa shtypje e shfrytëzim .

Pa lotë e gjakë .

Pavarsishtë se ç’farë vështirësie del në jetë …

zemrat prindërore për dashuri të familjes për fëmijë …nipër e mbesa nuk duhet të shuhet asnjëherë ..

Lumturia dhe dashuria më e madhe fillon tek familja ..tek shoqëria e tek bota e gjithë .

. Kur të tre brezat ….

Prindër ….fëmijë ..gjyshër..respektojnë njëri tjetrin dhe jetojnë në dashuri ..kështu bota

do të gjëjë paqe e qetësi .

Të dominonte hamonia dashuria e qetësia

e jo urrejtje …. mosbesimi … gënjeshtra mashtrimi ..

Urrejtja gjithmonë vret … nuk e çon botën në paqe por në dështim të dashurisë botërore .

Duhet të kemi parasysh tre gjëra ..

Sinqeritetin ,ndershmërinë ,besnikërinë

Kështu do ja dalim ..do jemi krenarë dhe kryelartë përpara pasadhësve tanë dhe brezat

që vijnë mbas.

Kjo është koha e dashurisë ..e fjalës së mirë

e korektësisë ..

Kështu do harrimë në kohën e paqes

dhe të dashurisë .. botërore

Dashuria ndryshon botën .

Dashuria fshin lotët e njerëzimit .

Autore Sanie Tushi Rrokaj